tiistai 11. tammikuuta 2011

Verkkouutiset: "Tuleeko Suomesta rosvoparatiisi?"

Verkkouutiset: "Tuleeko Suomesta rosvoparatiisi?" 11.1.2011

Suomen kansalaisuuden saamiseen tulossa olevat helpotukset huolestuttavat eduskuntaa.

Kansalaisuuslain muuttaminen sai kunnian avata joululomilta palanneen eduskunnan vaaleihin huipentuvan loppusuoran tiistaina.

Hankkeessa on kyse Suomen kansalaisuuden saamisen helpottamisesta: kansalaisuuden takaisinsaaminen tulisi sujuvammaksi, vaadittua asumisaikaa lyhennettäisiin ja nuhteettomuusvaatimusta lievennettäisiin.

Juuri nuhteettomuusvaatimusten lieventäminen sai lakimuutoksen ensimmäisessä käsittelyssä etenkin kansanedustaja Kalle Jokisen (kok.) huolestumaan.

- Nuhteettomuusvaatimus on kaikissa muissa Pohjoismaissa huomattavasti Suomea tiukempi, myös Tanskassa, jota meillä pidetään monesti varsin liberaalina maana, huomautti Jokinen.

Ehdotetun lain mukaan pitkäkään ehdoton vankeusrangaistus ei olisi este Suomen kansalaisuuden saamiselle.

- Tanskassa ei kansalaisuuden saaminen ole lainkaan mahdollista, edes (pitkän) odotusajan jälkeen, jos henkilö on tuomittu vähintään puolentoista vuoden vankeuteen, huomautti siviiliammatikseen ylikonstaapelina toimiva Jokinen.

- Onko pohdittu riittävästi, minkälaisia kansalaisia me haluamme Suomeen? Ollaanko tässä rakentamassa Suomeen rosvoparatiisia, jossa jonkun odotusajan kuluttua voi kansalaisuuden saada, rikoksesta riippumatta, päivitteli Jokinen.