torstai 13. tammikuuta 2011

Savon Sanomat: Mummo pääsi rauhaan

Savon Sanomat, pääkirjoitus: Mummo pääsi rauhaan 13.11.2011

Egyptiläinen Eveline Fadayel ja venäläinen Irina Antonova antoivat kasvot suomalaisen yhteiskunnan perusarvoja ravistelleelle keskustelulle sairaiden, vierasmaalaisten mummojen oikeudesta elää Suomessa lähiomaistensa huomassa ja hoidossa.

Ennen tehtyjen lakien henki osoittautui kylmäkiskoisemmaksi kuin tämän päivän ihmisten ajattelutapa. Valtion pysyessä tiukkana kirkko ymmärsi roolinsa ja asettui selkeästi häätöuhan alle joutuneitten isoäitien tueksi Luterilainen kirkko on rikkonut julkisesti lakeja. Myös ortodoksinen kirkko on tehnyt taustalla koko ajan työtä isoäitien hyväksi, kuten nyttemmin on ilmennyt.

Egyptiläinen isoäiti Eveline Fadayel on päässyt nyt omalta kohdaltaan rauhaan, kun kuolema tuli ja nouti hänet pois elävien joukosta. Mummo kuoli, mutta mummo-ongelma ei hävinnyt minnekään hänen mukanaan. Mitä enemmän Suomeen tulee maahanmuuttajia, sitä enemmän meillä on myös vierasmaalaisia isoäitejä ja heidän huoliaan.

Suomea on lailla rakennettu ja pitää rakentaa myös tulevaisuudessa. Aina pitäisi kuitenkin muistaa, että lait on laadittu ihmisten parhaaksi, eivät heitä vastaan. Eveline Fadeyelille jäivät turhan tylyt muistot meistä suomalaisista.