keskiviikko 12. tammikuuta 2011

YLE: Ulkomaalaisten maastakarkotukset lisääntyivät

YLE Uutiset: Ulkomaalaisten maastakarkotukset lisääntyivät 12.1.2011

Ulkomaalaisten karkotukset kolminkertaistuivat viime vuonna edellisvuoteen verrattuna. Karkotuspäätös tehtiin viime vuonna 200 ihmisestä. Heistä karkotettiin ulkomaalaispoliisin mukaan lopulta 64. Käännytyspäätöksiä tehtiin noin 700. Yhä useampi käännytetään rikosten vuoksi.

Vuosi sitten sattuneen Sellon ampumistapauksen jälkeen viranomaisia vaadittin tarkistamaan perusteita, joilla karkotuksia tehdään tai jätetään tekemättä.

Ainakaan tuoreimmissa tilastoissa viranomaistoiminnan mahdollinen terävöityminen ei vielä näy. Viime vuonna vähän runsaasta 200 ihmisestä tehtiin karkotuspäätös ja lopulta runsaat 60 poistettiin maasta.

Karkotettujen määrä on kasvussa, mutta päätökset ovat syntyneet ennen ampumistapausta, selittää komisario Juha Holopainen ulkomaalaispoliisista:

- Nämä reilut 60 tapausta, mitkä on viime vuonna tulleet täytäntöönpanovaiheeseen, niin niistä on päätökset tehty vuotta ja kahtakin aikaisemmin.

Rikos usein käännytyksen takana

Ilman oleskelulupaa olevia käännytettiin viime vuonna seitsemisensataa. Yhä useammin rikosten vuoksi.

- Käännyttämistapauksissa on huomattu se, että erityisesti varkausrikollisuus on kasvanut, ja varastetun omaisuuden tavoittelu on lisääntynyt, kertoo johtaja Olli Koskipirtti maahanmuuttovirastosta.

- Siellä on sekä rikokseen syyllistyneitä, ja henkilöitä, joilla ei oleskeluluvan edellytykset enää täyty. Sitten on henkilöitä, joilla on kumpaakin karkotusperustetta, määrittelee komisario Holopainen.

Käännytys voidaan usein panna toimeen jo päätöstä seuraavana päivänä, mutta karkotus voi viedä jopa vuoden. Pääosin kaikki karkotettavat nimittäin valittavat asiasta hallinto-oikeuteen.

Lähes joka kolmannen valitus hyväksytään, ja karkotus joudutaan kumoamaan.