sunnuntai 16. tammikuuta 2011

Aamulehti: Netin vihakirjoittelu kuriin rangaistuksilla

Aamulehti: Netin vihakirjoittelu kuriin rangaistuksilla 16.1.2011

Hallitus haluaa tarkentaa rasismi- ja viharikosten määrittelyä netissä. Rangaistavaksi voi tulla myös vihakeskustelun esillä pitäminen levittämisen lisäksi. Törkeän rikoksen enimmäisrangaistus olisi neljä vuotta vankeutta.

Timo Karjalainen
Electronic Frontier Finland ry. puheenjohtaja

Rasismi on meidän mielestämme vastenmielinen asia, emme sitä kannata. Lakiehdotus on kuitenkin ongelmallinen, koska siinä pyritään kriminalisoimaan mielipiteitä ja jopa tiedon levittämistä. Miten tieto voi olla halventavaa, loukkaavaa tai vihaavaa? On aika paha, jos etukäteen päätetään, millaisia mielipiteitä ylipäänsä saa olla.

Jussi Halla-aho (ps)
Helsingin kaupunginhallituksen jäsen

Lakiesityksessä haluttaisiin kriminalisoida vihasivustoille linkittäminen, muttei ole määritelty, mitkä on vihasivusto. Tarkoittaako tämä, että jos sivustolle on annettu tuomio, sille sivustolle linkittäminen on kiellettyä? Vai pitäisikö ennakoida, mikä lainsäätäjän mielestä mahdollisesti on vihasivusto? Tämä avaa ovet täydelliselle mielivaltaisuudelle.

Pertti Salolainen (kok)
Kansanedustaja

En tiedä lakiesityksen yksityiskohdista, joten en ota siihen kantaa. Sanon vain yleisemmin, että meidän täytyy löytää parempia keinoja tarttua esimerkiksi poliitikkoihin kohdistuviin kovan luokan uhkauksiin ja tämän tyyppisiin asioihin. Vihapolitiikka on lisääntynyt. Tarvitsemme jotain kättä pitempää.