perjantai 28. tammikuuta 2011

HS: Lääkärilehti: Paperittomille siirtolaisille salainen klinikka

HS: Lääkärilehti: Paperittomille siirtolaisille salainen klinikka 28.1.2011
Helsingin Sanomat: Paperittomille avataan salaklinikka 29.1.

Paperittomille siirtolaisille on tulossa mahdollisuus lääkärin hoitoon, kun vapaaehtoisvoimin toimiva klinikka aloittaa toimintansa pääkaupunkiseudulla. Asiasta kertoo Lääkärilehti.

Lehden mukaan Global clinic tulee olemaan auki kerran viikossa muutaman tunnin ajan ja klinikalla on vain perustyövälineitä, kuten stetoskooppi ja verenpainemittari. Laboratoriokokeita klinikalla ei voida ottaa.

Tarkoitus on, että klinikalta saa myös tavallisimpia lääkkeitä, kuten yleisimpiä antibiootteja, lääkerasvoja ja särkylääkkeitä. Klinikalla ei kysellä potilaiden taustoja, ja potilastietokantoihin heidät kirjataan pysyvällä nimimerkillä. Myös suomalaiset potilaat voivat käyttää klinikan palveluita.

Klinikan vapaaehtoisten lääkäreiden pitää olla Suomessa laillistettuja lääkäreitä, koska klinikalla ei ole työnantajavastuuta ottavaa työnantajaa.

Suomessa päivystykseen voi hätätilanteessa mennä kuka vain, mutta paperittomalle kertamaksu on 167 euroa.

"Sellaisia rahoja ei paperittomilla ole. Jos he eivät pysty maksamaan, tappio jää sairaalalle. Käytännössä tällaiset kulut kasautuvat pääkaupunkiseudun kunnille, koska täällä paperittomia on eniten," Diakonissalaitoksen huume- ja mielenterveystyön johtaja, päihdelääkäri Pekka Tuomola sanoo Lääkärilehdessä.

Diakonissalaitos on mukana tukemassa paperittomien siirtolaisten hoitoa, muttei järjestä sitä.

Tuomolan mukaan monet paperittomat siirtolaiset eivät edes uskaltaisi käyttää julkisia palveluita.

________________________________________

Helsingin Sanomat: Paperittomille avataan salaklinikka

Vapaaehtoiset lääkärit hoitavat esimerkiksi laittomasti maassa oleskelevia ulkomaalaisia.

Ilman oleskelulupaa Suomessa elävät ihmiset voivat kohta saada terveydenhoitoa salaiselta lääkäriasemalta. Asiasta kertoi ensimmäisenä Lääkärilehti.

Esimerkiksi Suomessa oleskelevilla paperittomilla ulkomaalaisilla, kuten ihmiskaupan uhreilla ei ole aina varaa tai uskallusta hakeutua hoitoon sairastuessaan.

"On täysin epäinhimillistä, että jokin ihmisryhmä jää kaiken avun ulkopuolelle. Lääkärin velvollisuus on auttaa ihmistä tämän statuksesta riippumatta", sanoo Helsingin Diakonissalaitoksen huume- ja mielenterveystyön johtaja Pekka Tuomola.

Tuomolan mukaan potilaiden joukossa voi olla kielteisen päätöksen saaneita turvapaikanhakijoita, viisumittomia tai ihmissalakuljetuksen uhreja.

Myös Romanian romanit voivat tulla klinikalle, vaikka he eivät olekaan Suomessa lainsuojattomina vaan turisteina.

"Romanit eivät useinkaan ole kirjoilla kotimaassaan, joten heillä ei ole eurooppalaista sairausvakuutuskorttia. Näin ollen he eivät saa Suomessa lääkäriapua", Tuomola kertoo.

Mallia otetaan Ruotsista, jossa toimii kaikkiaan seitsemän paperittomille tarkoitettua klinikkaa.

Helmikuussa aukeavan Global Clinicin vastaanottotilat, välineet ja lääkkeet järjestää Diakonissalaitos. Muutoin toiminta pyörii täysin vapaaehtoisin voimin.

Tähän mennessä noin 30 lääkäriä ja muuta vapaaehtoista on lupautunut mukaan toimintaan.

Yksi heistä on psykiatrina Diakonissalaitoksella työskentelevä Elina Ahvenus.

"Suomessa ei saisi olla ihmisiä, jotka eivät saa sairauteen apua", hän perustelee.
...

Ainakin aluksi klinikka pystyy tarjoamaan vain yleislääkärin apua. Vähitellen ympärille aiotaan kuitenkin koota myös erikoislääkärien verkosto.

Vastaanottoa pidetään auki kerran viikossa muutaman tunnin ajan.

Vastaanottotilan sijainti on salainen, jotta kynnys tulla lääkärille pysyisi mahdollisimman matalana.

Ahvenus pitää erityisen tärkeänä, että potilaiden ja vapaaehtoisten turvallisuudesta huolehditaan.

"Tämä on täysin laillista toimintaa, joten viranomaisia ei tarvitse pelätä. Mutta voi olla sellaisia ihmisryhmiä, jotka eivät pidä siitä, että autamme esimerkiksi ulkomaalaisia."

Tuomola kertoo, että neuvottelut poliisin kanssa ovat toistaiseksi kesken.

"Poliisi ei ole vielä kannattanut eikä vastustanut. Uskomme, että tämä toiminta on heidänkin intressien mukaista. Jos toiminta ei poliisille käy, sitten se kuihtuu."