maanantai 24. tammikuuta 2011

MTV3: Suomi kieltäytyy palauttamasta turvapaikanhakijoita Kreikkaan

MTV3: Suomi kieltäytyy palauttamasta turvapaikanhakijoita Kreikkaan 24.1.2011

Suomi kieltäytyy palauttamasta EU:n ulkopuolelta tulleita turvapaikanhakijoita Kreikkaan.

Maahanmuuttoviraston mukaan Kreikkaan tulevien turvapaikanhakijoiden olot ovat huonot ja turvapaikanhakijoiden palauttaminen Kreikkaan olisi Euroopan ihmisoikeussopimuksen vastainen.

- On selvää, että asumisolot ja turvapaikkaprosessi itsessäänkin rikkovat Kreikassa ihmisoikeussopimusta. Kreikka on epäonnistunut ylläpitämään pakolaisten oikeuksia, sanoo maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo.

Poikkeuksellinen päätös Dublin-sopimuksen vastainen

Palautuskielto koskee niitä EU:n ulkopuolelta tulevia turvapaikanhakijoita, jotka ovat saapuneet Kreikkaan ensimmäisenä kaikista EU-maista. Suomen päätös on näin ollen niin sanotun Dublin-sopimuksen vastainen, jonka mukaan turvapaikkahakemus pitää käsitellä siinä maassa, johon hakija ensimmäisenä saapuu.

Suomen ratkaisu liittyy Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen päätökseen, jossa tuomioistuin moitti Belgiaa afgaanipakolaisen palauttamisesta Kreikkaan.

- Palauttamalla turvapaikanhakijan Kreikkaan Belgian viranomaiset altistivat hakijan tietoisesti ihmisoikeussopimuksen vastaisille oloille, Repo sanoo.

Suomen kaltaisen päätöksen ovat tehneet myös Britannia, Ruotsi, Norja, Saksa ja Tanska.

_____________________________________________________

YLE Uutiset: Käännytyskielto Kreikkaan koskee noin sataa turvapaikanhakijaa

Suomen päätös olla käännyttämättä turvapaikanhakijoita Kreikkaan koskee tällä hetkellä noin sataa Suomessa olevaa turvapaikanhakijaa. Osassa tapauksista asia on valitusvaiheessa hallintotuomioistuimissa ja osassa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa.

Päätöksen myötä maahanmuuttovirasto arvioi, että se ottaa tänä vuonna tutkittavakseen lisäksi noin 100–150 turvapaikkahakemusta, joista Kreikka olisi vastuunmäärittämisasetuksen nojalla vastuussa.

Maahanmuuttovirasto on päättänyt toistaiseksi lopettaa turvapaikanhakijoiden käännytykset kreikkaan, koska Kreikan olosuhteet eivät täytä ihmisoikeusvaatimuksia. Päätöksen taustalla on Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen EIT:n perjantainen ratkaisu, jonka mukaan Belgia rikkoi ihmisoikeussopimusta palauttaessaan afganistanilaisen turvapaikanhakijan Kreikkaan.

Myös Ruotsi, Saksa ja Britannia ovat lopettaneet turvapaikanhakijoiden käännytykset Kreikkaan.

Maahanmuuttoviraston uuden linjauksen perusteella Kreikasta tulijoita ei enää käsitellä niin kutsuttuina Dublin-tapauksina. Dublin-menettelyn mukaan turvapaikanhakija palautetaan siihen EU-maahan, johon hän on ensimmäisenä saapunut.

Kreikka on ollut merkittävä sisääntulomaa EU:hun pyrkiville pakolaisille Maltan ja Italian ohella. Viime vuonna yksistään Kreikan kautta tuli yli 7 000 turvapaikanhakijaa.

Suomesta on käännytetty viime vuosina Dublin-menettelyn perusteella useita satoja turvapaikanhakijoita. EIT:n päätöksen perusteella yksikään EU-maa ei saisi enää käännyttää Dublin-perusteella pakolaisia Kreikkaan.

Maahanmuuttovirasto arvioi, ettei käännyttämisen lopettaminen muodostu erityiseksi vetovoimatekijäksi Suomeen. Virasto seuraa jatkossa Kreikan tilanteen kehitystä sekä muiden EU-maiden käytäntöjä ja päivittää tarvittaessa linjaustaan.

Viime vuonna poliisi pani täytäntöön 28 maahanmuuttoviraston käännytyspäätöstä Kreikkaan. Suomi ei ole käännyttänyt tähänkään mennessä Kreikkaan alaikäisiä, yksin tulleita tai haavoittuvassa asemassa olevia.