maanantai 10. tammikuuta 2011

Kainuun Sanomat: Tv:stä tutut uussuomalaiset

Kainuun Sanomat: Tv:stä tutut uussuomalaiset 10.1.2011

Historia todistaa, että televisio tekee kovia poliitikkoja. Vanhoja esimerkkejä on eri puolueista: Paavo Väyrynen, Markku Laukkanen, Seppo Tikka, Antero Kekkonen, Pertti Salolainen, Eva-Riitta Siitonen ja Esko-Juhani Tennilä.

Harva enää edes muistaa tai tietää, että he kaikki ovat tehneet naamansa äänestäjille tutuksi tv:ssä.

Jos Eva Polttila, Arvi Lind tai Urpo Martikainen nyt suostuisivat jonkun puolueen listalle, läpimeno olisi melko varma.

* * *

Tv-hahmon saaminen ehdokkaaksi on puoluesihteerille aina voitto. Mikael Jugner olisi tietysti voinut taivutella myös vaimonsa Marian, mutta saikin haaviinsa Nelosen tumman uutisankkurin.

Jesca Muyingo on suvultaan suomalaisugandalainen ja työskennellyt myös YK-tehtävissä ja kansainvälisessä investointipankissa.

Myös vuoden pakolaiseksi valittu Nasima Razmyar lähtee demarien eduskuntavaaliehdokkaaksi.

Muyingon ja Razmyarin ehdokkuudet ovat demaripuolueelta vahva viesti monikulttuurisuuden ja maahanmuuton puolesta – ja tavallaan irtiotto persujen myötäilystä.

Vaikka Razmyar tunnetaan Suomessa lähinnä Tanssii tähtien kanssa -shown kohuttuna kilpailijana, hänkään ei liitele unelmahötössä. Hän on eri tavoin tehnyt työtä kunniaväkivaltaa, tyttöjen ja naisten alistamista sekä rasismia vastaan vastaan.

* * *

Kokoomus on saanut ehdokkaakseen edellisen vuoden pakolaisnaiseksi valitun Fatbardhe ”Fade” Hetemajn, joka tuli Kosovon pakolaisena Suomeen vuonna 1992 eli samoihin aikoihin kuin Nasima Razmyar.

Opinnoissaan menestynyt Fade Hetemaj on ottanut oman roolinsa julkisuudessa omana itsenään – eikä tunnetumpien futaajaveljiensa Perparimin ja Mehmetin sisarena.

* * *

Keskustallakin on oma mediasta tuttu maahanmuuttajaehdokkaansa. Somaliasta muuttanut helsinkiläinen konsultti, kääntäjä Abdirahim Hussein on puolustanut television keskusteluohjelmissa uussuomalaisten oikeuksia, velvollisuuksia unohtamatta.

RKP:n maahanmuuttajajulkkis on intialaissyntyinen juontaja, tanssija ja muusikko Tino Singh.

Vihreissä kätilö Zahra Abdulla on ollut jo kahdesti ehdolla eduskuntavaaleissa ja jäi viimeksi vain 424 äänen päähän valinnasta.

Jokaisen puolueen on nykyisin saatava ainakin Helsingin ja Uudenmaan ehdokaslistoilleen myös uussuomalaisia, mielellään tunnettuja ja julkisuudessa pärjääviä. Valitettavasti heidän tehtävänsä on tähän asti ollut vain uussuomalaisten äänten keruu edustamalleen ryhmälle.

* * *

Toisin kuin Ruotsissa, maahanmuuttajat eivät vielä ole päässeet meillä vielä parlamenttiin. Toivottavasti läpimurto tapahtuu jo näissä vaaleissa ja useasta puolueesta.

Siitähän on jo kohta 15 vuotta, kun Iyabode Ololade ”Lola” Remilekun Odusoga valittiin Miss Suomeksi...