perjantai 21. tammikuuta 2011

Iltalehti: Suomen suurimmasta ihmissalakuljetusjutusta tuomio

Iltalehti/STT: Suomen suurimmasta ihmissalakuljetusjutusta tuomio 21.1.2011

Helsingin käräjäoikeus antaa tänään tuomion Suomen suurimmaksi luonnehditussa ihmissalakuljetusjutussa.

Rikollisorganisaation epäillään tuoneen Suomeen satakunta ihmistä joulukuun 2008 ja syyskuun 2009 välisenä aikana. Valtaosa salakuljetetuista oli irakilaisia ja afganistanilaisia.

Juttuun sisältyy kolmisenkymmentä törkeän laittoman maahantulon järjestämistä, joista epäillään neljää latvialaista.
_________________________________________

MTV3: Viiden ja puolen vuoden tuomio ihmissalakuljetuksesta

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut neljä ihmistä vankeuteen Suomen suurimmassa ihmissalakuljetusjutussa.

Jutun päätekijä, 39-vuotias latvialaismies, tuomittiin viiden ja puolen vuoden ehdottomaan vankeuteen törkeästä laittoman maahantulon järjestämisestä. Hänen kaksi latvialaista naisavustajaansa tuomittiin kolmen vuoden ja kahden kuukauden ehdottomaan vankeuteen.

Vähäisimmässä roolissa ollut kolmas latvialaisnainen sai vuoden ja kahden kuukauden vankeustuomion.

Moskovasta johdettu liiga toi Latviasta Viron kautta Suomeen yhteensä 82 henkilöä, joilla ei ollut maahantuloon oikeuttavia matkustusasiakirjoja. Suurin osa maahan tuoduista henkilöistä on lähtöisin Afganistanista, muutamien kotimaa on ollut Irak ja Syyria.

Suomeen pääsyn hinta: 10 000 dollaria

Päätekijä järjesti kaikkien maahantuotujen matkat Latviasta Viron kautta Suomeen. Hän itse toimi saattajana neljällä kerralla, avustajina toimineet naiset saattoivat muina kertoina.

Ryhmä toimi osana järjestäytynyttä rikollisryhmää, mikä ankaroitti tuomioita. Toiminta on ollut hyvin organisoitua.

Kuljetettavat ovat maksaneet rikollisryhmälle matkasta etukäteen keskimäärin 10 000 dollaria eli noin 7 400 euroa. Saattajia on ollut useita. Pitkän, Venäjän kautta kulkeneen matkan varrella osallistujia on majoitettu kuljettajien järjestämissä asunnoissa, joista heillä ei ole ollut mahdollisuutta poistua.

Suurin osa toiminnalla saaduista satojen miljoonien eurojen voitosta meni rikollisjärjestölle.

Rikoskokonaisuus on suuri myös Euroopan mittakaavassa.

Syyttäjä oli vaatinut päätekijälle jopa yhdeksää vuotta vankeutta useista törkeistä laittoman maahan tulon järjestämisistä. Oikeus kuitenkin katsoi, että kyseessä on vain yksi rikos.

Tallinnan-laivoilla Suomeen
* Muutaman hengen saattueita saapui Tallinnan-laivoilla Helsinkiin yli 30 kertaa yhdeksän kuukauden aikana. Matkan järjestäjät ohjeistivat kielitaidottomat tulijat suoraan poliisiasemille anomaan turvapaikkaa.
* Matka Lähi-idän kriisialueilta Euroopan laidalle kesti useita kuukausia. Matkalaiset kuljetettiin epämääräisissä oloissa Valko-Venäjälle, sieltä Latviaan, josta edelleen Viroon ja Suomeen.
* Epäiltyjen jäljille päästiin, kun poliisi alkoi selvittää syytä sille, miksi laittomasti maassa tavattujen henkilöiden määrä kasvoi niin rajusti vuosina 2008-2009. Jäljet johtivat neljän epäillyn jäljille Latviaan.
* Toimintaa Moskovasta käsin organisoineen "Atan" jäljille ei tutkinnassa päästy.