Iltalehti: Arhinmäki uskoo: Suurten puolueiden valta murentumassa 29.1.2011
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki oli lauantaina Ylen TV1:n Ykkösaamun haastateltavana.
Ylen perjantaisessa galluptuloksessa oli vasemmistoliiton kannatus laskenut 7,2 prosenttiin. Arhinmäki totesi olevansa mittaukseen pettynyt.
Mittauksesta oli kuitenkin Arhinmäen mukaan pääteltävissä, että keskisuurilla puolueilla on entistä paremmat mahdollisuudet eduskuntavaaleissa ja että suurten puolueiden kannatus on murentumassa.
- On täysin epäselvää, mikä on kolmen suuren järjestys, Arhinmäki sanoi.
- Ainoa mitä tiedetään on, että persut voittaa.
Arhinmäen mielestä perussuomalaiset ovat onnistuneet koskettamaan ihmisten tuntoja.
Koska puolue ei ole suoraan verrattavissa esimerkiksi selkeän rasistisia kantoja esittäneeseen ruotsidemokraatteihin, ei prussuomalaisten suosiota voi Arhinmäen mukaan pitää siinä mielessä pelottavana.
Arhinmäki kuitenkin totesi, että puolueen liepeillä ja myös siinä mukana on niitä, joiden tarkoitusperät ovat äärimmäisiä ja jotka luovat ihmisille epämiellyttävää ilmapiiriä.
Arhimäki toisti Ykkösaamussa jo aiemmin esittämänsä kannan siitä, että vasemmistoliiton potentiaalinen kannattajakunta työväenluokka on laajentunut.
Arhinmäen mielestä perinteisten duunareiden kuten telakka- ja rakennustyöläisten lisäksi työväenluokkaan voi nykyään laskea kuuluviksi esimerkiksi pienyrittäjät, tutkijat tai hoitoalan ammattilaiset, joita yhdistävät pitkät työpäivät ja usein pieniksi jäävät tulot.
______________________________________________
YLE Uutiset: Arhinmäki: Suurten puolueiden valta murenemassa
[...]
Perussuomalaisissa huolestuttavia piirteitä
Perussuomalaisten nousussa Arhinmäki näkee yhtäläisyyttä siihen, mitä on tapahtunut muualla Euroopassa. Ihmisten epävarmuus ja muutokset puoluekannatuksissa kasvavat. Hänen mielestään on vaarallista verrata Perussuomalaisia selkeästi rasistisiin puolueisiin. Huolestuttavaa on kuitenkin se, että puolueessa ja sen liepeillä on väkeä, jonka tarkoitusperät ovat hyvin äärimmäisiä.
Esimerkkinä vaarallisista propagandistisista väitteistä Arhinmäki mainitsi käsityksen, että suunnilleen kaikki ongelmat johtuisivat maahanmuuttajista. Tällainen puhe luo hänen mielestään epämiellyttävää ilmapiiriä.
[...]
(5:00)
Toimittaja
Onko tämä perussuomalaisten kasvu teidän mielestänne tällaista vaarallista populismin kasvua vai tervettä protestia, joka nyt kanavoituu perussuomalaisiin?
Paavo Arhinmäki
Mä luulen, että tässä on nyt tapahtumassa kehitys, joka Euroopassakin on tapahtunut. Suomihan on ollut aika poikkeuksellinen muihin Länsi-Euroopan maihin siinä mielessä, että meillä ollut hyvin vakaata puolueiden kannatus. Sellaiset puolen prosenttiyksikön heitot suuntaan tai toiseen on olleet massiivisia vaalivoittoja tai vaalitappioita! Sillä lailla tulee suurempia muutoksia. Ihmiset ovat entistä epävarmempia, että äänestääkö ne ylipäätänsä, ketä ne äänestää. Ne on pettyneitä politiikkaan, syystäkin. Ne haluaa muutosta, syystäkin. Että mihin se kanavoituu. Ja tällä hetkellä se menee perussuomalaisille. Perussuomalaiset on onnistunut koskettamaan ihmisten tuntoja.
Toimittaja
Te ette pidä sitä millään tavalla tällaisena vaarallisena oikeistopopulismin nousuna, mitä on nähty joissain Euroopan maissa?
Paavo Arhinmäki
No, kyllä mun mielestä on vaarallista, jos verrataan perussuomalaisia tällaisiin ihan selkeästi rasistisiin puolueisiin, niin kuin vaikka Sverigedemokraterna tai sitten muualla Euroopassa oleviin. Mutta kyllä se tietysti on huolestuttavaa, että perussuomalaisten liepeillä ja perussuomalaisissakin on sellaista porukkaa mukana, jonka tarkoitusperät on hyvin, hyvin niinkun tämmöisiä...ekstriimejä.
Toimittaja
Mitä tällä tarkoitatte?
Paavo Arhinmäki
Tarkoitan sitä, että kyllähän tämä perussuomalaisten nousu ja se, että näyttävästi on tällaisia propagandistisia väitteitä esimerkiksi maahanmuuttajista ja että kaikki Suomen ongelmat suurin piirtein johtuu siitä, että meillä on 3,4 prosenttia sellaisia ihmisiä tässä maassa, jotka ei puhu suomea tai ruotsia äidinkielenään. Että kaikki ongelmat johtuisi niistä. Niin kyllähän se luo sellaista ilmapiiriä yhteiskuntaan, joka ei ole ihmisten kannalta miellyttävää.