tiistai 25. tammikuuta 2011

Verkkouutiset: Ulkomaalaiset tehtailevat asuntomurtoja

Verkkouutiset: Ulkomaalaiset tehtailevat asuntomurtoja 25.1.2011

Asuntomurtoja tuli poliisin tietoon viime vuonna noin sata enemmän kuin edellisvuonna. Leimallista murroille on ollut ulkomaisten rikollisten aiempaa suurempi osuus. Asuntomurrot ovat myös entistä suunnitelmallisempia ja ammattimaisia.

Viron liittyessä vuoden 2007 lopulla Schengen -alueeseen rajatarkastukset poistuivat. Tämän jälkeen Suomenlahden yli tulevien liikkuvien rikollisryhmien tekemät rikokset ovat alkaneet lisääntyä.

Rikokset ovat pääasiassa perinteisiä omaisuusrikoksia, joissa korostuneesti ovat lisääntyneet asuttuihin asuntoihin tehdyt rikokset sekä kattojen kautta liikkeisiin tehdyt rikokset.

Kesällä 2009 edeltä käsin hyvin suunniteltujen eri puolilla Suomea tehtyjen omaisuusrikosten määrä kasvoi räjähdysmäisesti. Baltian maista tulevien rikollisryhmien lisäksi yhä useampi rikollisryhmä tulee Romaniasta ja Bulgariasta.

Helsingin ja Tallinnan väliä liikennöi päivittäin kymmeniä laivavuoroja, mikä mahdollistaa rikollisten helpon saapumisen ja nopean poistumisen Suomesta. Rikollisryhmät ovat alkaneet käyttää entistä useammin myös Turun satamaa ja Pohjois-Suomen rajanylityspaikkoja Ruotsiin ja Norjaan.

Poliisiylijohtaja Mikko Paateron mukaan rikollinen toiminta on hyvin suunniteltua. Eri henkilöt huolehtivat yleensä kohteiden tiedustelemisesta, rikosten toteuttamisesta ja anastetun omaisuuden maasta ulos kuljettamisesta.

- Ulkomailta tuleviin liikkuviin rikollisryhmiin kohdennettiin valtakunnallinen rikostorjuntaprojekti viime kesästä alkaen. Tämän jälkeen näiden rikosten määrä laski selvästi, Paatero kertoo.