Uusi Suomi: Nyt se paljastui: Tässä on ”kohuluku” perussuomalaisista 7.11.2011
Demos UK:n raportti (pdf)
Brittiläinen ajatushautomo Demos on tänään julkistanut kyselytulokset, jotka herättivät suuren kohun Suomessa syyskuun lopulla.
Demos on selvittänyt Euroopan populistisiksi luokittelemiensa puolueiden Facebook-kannattajien ajatusmaailmaa. Suomesta vertailussa ovat olleet mukana perussuomalaisten kannattajat.
Suomessa syyskuinen kohu heräsi väkivaltaan liittyvästä kysymyksestä. Suomessa kerrottiin tuolloin Demosin tutkimukseen viitaten, että osa perussuomalaisten kannattajista ja jäsenistä hyväksyisi väkivallan.
Demoksen kyselyssä vastaajina eivät kuitenkaan olleet perussuomalaisten jäsenet, vaan puolueeseen myötämielisesti suhtautuvat ihmiset.
Kohun Suomessa herättänyt luku on 21 prosenttia. Niin moni perussuomalaisiin myötämielisesti suhtautuvista oli kyselyssä sitä mieltä, että väkivalta on hyväksyttävää oikean lopputuloksen saavuttamiseksi.
Perussuomalaisten fanien 21 prosentin osuus on melko matala muihin eurooppalaisiin populistipuolueisiin verrattuna. Esimerkiksi Front Nationaliin myötämielisesti suhtautuvista 29 prosenttia hyväksyisi väkivallan, English Defence Leaguen kannattajien kohdalla osuus oli 34 prosenttia ja Britannian kansallispuolueen (BNP) kannattajien kohdalla 37 prosenttia. Keskiarvo oli 26 prosenttia. Asiaa koskeva taulukko Demosin raportin sivulla 62.
Kyselyssä vertaillaan keskenään eri Euroopan maiden populistisia puolueita. Toisin sanoen siinä ei vertailla perussuomalaisia kannattavien mielipiteitä muiden suomalaisten mielipiteisiin. Britannian Demos huomautti myös jo syyskuussa, että vastauksen perusteella ei voida arvioida valmiutta väkivallan käyttöön. Myös Demos Helsinki joutui puuttumaan kohuun.
_______________________________________________
Nelonen: Populistipuolueilla kannatusta sosiaalisessa mediassa
Populistipuolueiden kannatus sosiaalisessa mediassa kasvaa jatkuvasti, käy ilmi ajatushautomo Demos UK:n tutkimuksesta.
Tutkimuksen mukaan netissä kasvaa uusi populistipuolueita kannattava sukupolvi, joka on paljon laajempi kuin kyseisten puolueiden yhteenlaskettu jäsenmäärä. Demos pitää ilmiötä niin merkittävänä, että poliitikkojen olisi syytä reagoida siihen.
Sympatiseeraajat ovat usein maahanmuutto- ja EU-kriittisiä nuoria miehiä, jotka ovat pettyneitä maansa oikeuslaitokseen ja poliitikkoihin. He osallistuvat mielenosoituksiin huomattavasti muita kansalaisia herkemmin.
Riippumattoman Demos UK:n tutkimukseen haastateltiin sosiaalisessa mediassa lähes 11 000:ta eurooppalaista, jotka suhtautuvat myönteisesti populistipuolueisiin. Mukana oli myös suomalaisia.
Lähes kolmasosa vastaajista sanoi hyväksyvänsä väkivallan, jos se johtaa oikeanlaisiin lopputuloksiin. Demos korostaa, että vastaukset kertovat vain asenteista väkivaltaa kohtaan, eivät siitä, ovatko vastaajat väkivaltaisia.
__________________________________________________
Kansan Uutiset: Väkivalta viettelee oikeistopopulismin kannattajia
Oikeistopopulistien kannattajat luottavat vain omiin johtajiinsa, poliisiin ja armeijaan.
Millaisia ovat useissa Euroopan maissa toiseksi tai kolmanneksi suurimmaksi nousseiden oikeistopopulististen puolueiden kannattajat? Brittiläinen ajatushautomo Demos otti selvää heidän ajatusmaailmastaan Facebookissa tehdyllä kyselyllä, jonka tulokset julkaistiin maanantaina.
Suomessa kyselystä nousi häly syyskuussa, kun sen tuloksia julkistettiin ja tulkittiin virheellisesti eräässä seminaarissa. Kyselyn sanottiin kertovan perussuomalaisten kannattavan väkivaltaa.
Demoksen kyselyä ei kuitenkaan tehty puolueiden jäsenille, vaan niiden kannattajina itseään pitäville. Siihen vastasi 10 667 ihmistä 14 ryhmästä Suomen Perussuomalaisista Italian Pohjoisen liittoon.
Sosiaalinen media kasvualustana
Demos valitsi tutkimuskanavaksi sosiaalisen median, koska se on myös oikeistopopulististen liikkeiden kasvualusta. Esimerkiksi Itävallan Vapauspuolueella on noin 40 000 jäsentä, mutta kaksinkertainen määrä ”faneja” Facebookissa.
Vaikka kyselyllä ei ole tieteellistä pätevyyttä, kertoo se silti paljon kiinnostavaa Euroopassa suursuosioon nousseen uusoikeiston kannattajista.
Oikeistopopulismi on leimallisesti nuorten miesten liike. Vastanneista 63 prosenttia oli alle 30-vuotiaita ja 75 prosenttia miehiä. Yhdessäkään maassa ainakaan liikkeiden online-kannattajista naisten osuus ei ylittänyt 36 prosenttia.
Oikeistopopulistien kannattajat ovat hieman useammin työttömiä kuin kyseisten maiden väestö keskimäärin. Ero ei kuitenkaan ole merkittävä.
Ei pelkkää nettiaktivismia
Vaikka internet on tärkeä kanava liikkeille, kysymys ei ole pelkästä nettiaktivismista, vaan siellä aktiivisesti toimivat kuuluvat myös puolueisiin. He ovat myös selvästi valmiimpia osallistumaan mielenosoituksiin kuin väestö keskimäärin.
Oikeistopopulistien kannattajat katsovat suojelevansa kansallista kulttuuria ja identiteettiä. He pelkäävät maahanmuuton ja monikulttuurisuuden tuhoavan kansalliset ja joskus myös eurooppalaiset arvot. Muihin poliitikkoihin kuin omiin johtajiinsa he suhtautuvat suurella epäluulolla. Nuorimmat liikkeiden kannattajat vastustavat eniten maahanmuuttoa.
Ei luottamusta hallituksiin
Vaikka oikeistopopulistit ovat kansallisella asialla, he eivät luota poliittisiin instituutioihin. Kyselyyn vastanneista 20 prosenttia sanoi luottavansa oman maansa hallitukseen ja 14 prosenttia Euroopan unioniin. Valtaväestön luvut ovat 43 ja 44 prosenttia.
Oman maansa oikeuslaitokseen vastanneista luottaa vain 30 prosenttia, kun väestö keskimäärin luottaa siihen 60-prosenttisesti. Poliisiin ja armeijaan he kuitenkin luottavat.
Väkivalta on hyväksyttävää
Vain kolmasosa vastaajista piti politiikkaa tehokkaana keinona ajaa tärkeitä asioita. 26 prosenttia hyväksyi näkemyksen, että väkivalta on hyväksyttävää, jos se johtaa oikeaan lopputulokseen. Luku ei tarkoita sitä, että tämä joukko olisi itse valmis väkivaltaan, tutkimuksen tekijät muistuttavat. Vertailukohtaa valtaväestöön ei ole käytettävissä.
Väkivallan hyväksyjiä oli eniten ”kolmannen millenniumin fasisteiksi” itseään kutsuvassa italialaisessa Casa Poundissa 47 prosenttia, ranskalaisessa Euroopan islamisaatiota vastustavassa Bloc Identitairessa 43 prosenttia ja uusfasistisessa British National Partyssa 37 prosenttia. Keskiarvo oli 26 prosenttia.
Kyselyyn vastanneista perussuomalaisten kannattajista 55 prosenttia piti politiikkaa tehokkaana tapana edistää asioita ja 21 prosenttia katsoi, että asiat etenevät väkivallalla paremmin.
Tulos ei siis tarkoita, että perussuomalaisten kannattajista saati jäsenistä viidesosa hyväksyy väkivallan.
Koko tutkimusraportti englanniksi: http://www.demos.co.uk/files/Demos_OSIPOP_Book-web_03.pdf?1320601634