Kauhajoki-lehti: Nguyenin perhettä uhkaa karkotus 7.10.2011
Ilman oleskelulupaa ei voi tehdä töitä eikä opiskella
Monet ajattelevat, että ulkomaalaisen on hurjan helppo muuttaa Suomeen. Näin ei ole.Ei tosiaankaan, maahanmuuttokoordinaattorina INKA-kansainvälisyyskeskuksessa toimiva Sanna Uusitalo tietää.
Vietnamilainen Diep Nguyen tuli Kauhajoelle kolme vuotta sitten. Siitä lähtien hän on työskennellyt ruiskumaalarina huonekalutehtaassa. Vuosi sitten hänen vaimonsa Thuy Chu ja tyttärensä Giang Nguyen muuttivat tänne ja hakivat oleskelulupaa sekä perhesiteen että opiskelun perusteella.
Maahanmuuttovirastolta tuli molempiin hakemuksiin kielteinen päätös pari viikkoa sitten. Thuy Chun olisi halunnut aloittaa opiskelun maatalousoppilaitoksessa, mutta ilman oleskelulupaa ei voi opiskella eikä käydä töissä.
– Epäämisen syynä oli se, että tuloraja ei ylity. Tuloraja on sama, asuuko Helsingissä tai Kauhajoella, Uusitalo kertoo.
Perhe on tullut toimeen. Jotta lupa heltiäisi, Nguyenin kolmihenkisen perheen pitäisi saada kuukaudessa käteen noin 2000 euroa. Vaikka perhe on asunut Kauhajoella yhdessä jo vuoden, he ovat tulleet toimeen aviomiehen palkalla. Thuy Chu on lisäksi käynyt ahkerasti marjassa, mutta niiden myyntituloja ei huomioida maahanmuuttoviraston laskelmissa.
– Rahaa on ollut tarpeeksi, ja olemme tulleet sillä toimeen, Thuy Chu sanoo.Tilanne on hankala myös esikoulun aloittaneelle tyttärelle, joka on oppinut suomea päiväkodissa.– Olisi takaisku lapsen kannalta, jos hänen tässä vaiheessa pitäisi palata Vietnamiin ja tulla vuoden, parin päästä takaisin, Uusitalo miettii.
Thuy Chun toivoo työpaikkaa. Thuy Chun toive on asua Suomessa perheen kanssa ja tehdä töitä. Niitä hän hakee koko ajan. Jos työpaikka löytyisi, hän voisi hakea oleskelulupaa työn perusteella. Vietnamissa asuessaan hän teki sekä ompelu- ja tehdastöitä eläinlääkkeitä valmistavassa yrityksessä. Täällä hän voisi tehdä mitä tahansa työtä.
– Potentiaalisella työnantajalla olisi mahdollisuus saada sitoutunut ja näppärä työntekijä, Uusitalo tietää.Thuy Chun osaa jo hieman suomea. Uusitalon kokemuksen mukaan kieltä oppii parhaiten työn ohessa, ja INKAsta on saatavilla tarvittaessa tulkkausapua.
– On ollut tilanteita, että tulkki on ollut useamman päivän työpaikalla, että homma on saatu alkuun. Myös Diep Nguyen työnantajalle karkotus olisi kova paikka, sillä hän on ollut hyvin tyytyväinen työntekijäänsä, kuten muutkin vietnamilaisia työllistäneet. Kun vietnamilaisia haettiin Kauhajoelle töihin, heille luvattiin, että perheet voivat tulla mukana, joten karkotuspäätös tuntuu erittäin stressaavalta.
– Ensin he ovat tehneet suuren päätöksen muutosta toiselle puolelle maapalloa. Sitten oleskelulupaa saa odottaa vuoden, ja kun tulee jyrkkä karkotuspäätös, se on kova paikka, Uusitalo kertoo perheen tunnelmista.
Perhe ei aio vielä luovuttaa. Perhe aikoo jättää päätöksestä valituksen ja pyytää, ettei karkottamista toimeenpanna. Oleskelulupaa voi valitusaikana hakea uudella perusteella.
– Ensin pitää saada työpaikka, sitten haetaan uutta lupaa työn perusteella. Jos sen saa, voi aloittaa työnteon, Uusitalo kertoo.Karkottamispäätöksessä Thuy Chunille ja Giang Nguyenille annettiin kuukausi aikaa vapaaehtoiseen maasta poistumiseen, joten valituksen ja pyynnön jättämisiin on aikaa vielä pari viikkoa.