perjantai 9. joulukuuta 2011

Aamulehti: Avoin keskustelu maahanmuutosta tuo turvaa

Aamulehti: Avoin keskustelu maahanmuutosta tuo turvaa 9.12.2011

Moni Tampereella asuva kiinalainen tuntee olonsa turvattomaksi kotikaupungissaan, koska Hervannassa syyskuussa tapahtunut kiinalaisnaisen surma on edelleen selvittämättä.

Surmatutkinta puhutti torstai-iltana Aamulehden auditoriossa erityisesti harvalukuisen yleisön kiinalaisia, jotka toivoivat poliisilta lisätietoja tutkinnan edistymisestä. Toimittaja Juha Veli Jokisen ja uutispäällikkö Sari Torvisen vetämän keskustelun aiheena oli maahanmuuttajien katuturvallisuus.

Pirkanmaan poliisin ylikomisario Jari Kinnunen myönsi, että poliisin toimintaa olisi syytä kehittää läpinäkyvämpään suuntaan. Tietoja hän ei kuitenkaan antanut, koska niin saa poliisin sääntöjen mukaan tehdä vain tapauksen tutkinnanjohtaja.

Tampereen Maahanmuuttajaneuvoston puheenjohtaja Abdulkadir Hashi huomautti, että poliisi yksin ei pysty takaamaan turvallisuutta Tampereella sen paremmin kuin missään muuallakaan. Hänen reseptinsä turvallisuuden lisäämiseksi olisi avoin keskustelu aiheesta.

Poliisin tilastojen mukaan rikosilmoituksia, jotka luokiteltiin rasismijutuiksi, tehtiin Pirkanmaalla vuonna 2009 yhteensä 25 ja vuonna 2011 tähän mennessä 14.

Tuplasti enemmän

Alueellisen maahanmuuton kehittämishankkeen projektipäällikkö Päivi Sinkkonen painotti, että todellisuudessa rasistisia rikoksia tapahtuu enemmän.

– Kun vuoden 2009 tapaukset käytiin jälkikäteen läpi käsipelillä, selvisi, että rasistisia tapauksia oli todellisuudessa noin kaksi kertaa enemmän.

Kinnusen mukaan asiaan vaikuttaa se, että poliisit saattavat olla arkoja kysymään asianomistajalta rikoksen motiivista.

– Olen hyvin yllättynyt, että sanotte poliisien olevan liian ujoja kysymään rikosten motiiveista. Eikö sen pitäisi olla heidän tehtävänsä, puuskahti Ye Chai, surmatun kiinalaisnaisen ystävä.

Kinnunen huomautti, että asianomistajan kuulustelu on herkkä tilanne.

– Tuskin kukaan on sitä mieltä, että ensimmäiseksi pitäisi kysyä, oliko kyseessä rasistinen rikos.

Asennevammoja

1980-luvulla Bangladeshista adoptoidun Anu Myllärin mielestä poliisien omat asenteet paistavat toisinaan läpi, vaikka niin ei saisi olla.

– Se luo turvattomuuden tunnetta.

– En kiellä asenneongelmaa, vastasi Kinnunen.

Hänen mukaansa joidenkin poliisien asenneongelmiin koetetaan vaikuttaa koulutuksella ja päälliköiden puuttumisella.

Ylikonstaapeli Anna-Kaisa Heinämäki kertoi, että Pirkanmaalla ei tällä hetkellä työskentele yhtään etniseen vähemmistöön kuuluvaa poliisia.

Sinkkosen mielestä asenneongelmia on muillakin suomalaisilla kuin vain poliiseilla.

– Kaipaan kannanottoja poliittisilta päättäjiltä kaikista puolueista, että rasismia ei hyväksytä.