maanantai 12. joulukuuta 2011

MTV3: Presidenttiehdokas Biaudet: Suomesta tullut rasistisempi maa

MTV3: Presidenttiehdokas Biaudet: Suomesta tullut rasistisempi maa 12.12.2011
MTV3 Seitsemän Uutiset: Biaudet huolissaan rasismista

Suomesta on tullut aiempaa rasistisempi maa, arvioi RKP:n presidenttiehdokas Eva Biaudet.

- Rasistiset äänet saavat aika paljon tilaa yhteiskunnassamme ja on aika lopettaa se. On aika vastata ja sanoa, ettemme me suomalaiset ole suureksi osaksi rasisteja, niin kuin enemmistö ei olekaan. Emme voi sallia, että rasistiset äänenpainot pilaavat Suomen maineen ja tekevät Suomen vaikeaksi paikaksi elää niille, joihin rasismi kohdistuu, Biadet sanoi MTV3:n Huomenta Suomen presidenttitentissä.

Biaudet'n mukaan rasismi kohdistuu maahanmuuttajien lisäksi seksuaalivähemmistöihin sekä muihin vähemmistöihin.

- Se kohdistuu ihmisiin, jotka ovat vähän erilaisia. Joillain ihmisillä tuntuu olevan oikeus puhua kovaan ääneen, kuka ihminen on oikeanlainen suomalainen. He määrittelevät sen oman minuutensa perusteella. Eihän se niin ole. Jokainen on yhtä arvokas suomalainen.

Biaudet'n mukaan syrjintä ei lopu yhteen ryhmään, vaan se laajenee koskemaan useita ihmisryhmiä, kuten vammaisia tai lihavia. Kyse on ajatusmaailmasta, jossa osa ihmisistä asetetaan toisten yläpuolelle.

---

Toimittaja Lauri Karhuvaara
Onko Suomi mielestänne rasistinen maa?

Presidenttiehdokas Eva Biaudet
Mielestäni Suomesta on tullut rasistisempi ja ehkä rasistiset äänet saavat aika paljon tilaa meidän yhteiskunnassa ja on aika lopettaa se. On aika vastata ja sanoa, että me suomalaiset emme ole suurimmaksi osaksi rasisteja, niin kuin enemmistö ei olekaan. Emme voi sallia, että rasistiset äänenpainot pilaavat Suomen maineen ja tekevät Suomen vaikeaksi elettäväksi niille ihmisille, joihin se kohdistuu.

Toimittaja
Ketkä puhuvat rasistisesti? Mitä äänenpainoja tarkoitatte?

Biaudet
Tarkoitan tällaisesta muukalaisvihamielisestä, mutta myöskin nykyään ajatellaan, että rasismi voi myöskin kohdistua esimerkiksi seksuaalisiin vähemmistöihin tai muihin vähemmistöihin, ihmisiin, jotka ovat vähän erilaisia. Jotkut ihmiset ajattelevat ja puhuvat äänekkäästi tänään ikään kuin se olisi oikein, että heillä on oikeus määritellä, kuka on se oikea suomalainen. He itse asiassa määrittelevät sen jollain tavalla oman minuutensa perusteella ja eihän se niin ole. Jokainen on yhtä arvokas suomalainen. Itse asiassa mielestäni se, että olemme kaikki erilaisia, on se, joka tekee elämästä mielenkiintoisen ja hauskan ja antaa Suomelle voimavaroja.

Toimittaja
Tämä viimeisin barometri, jonka teki suomalaisen työn liitto, siinä kysyttiin meidän ajatuksiamme Suomesta ja elämästä. Sieltä nousi esiin yksi seikka. Osa kokee, että hän ei ole rasisti millään tavoin, mutta on huolissaan siitä, että meillä suomalaisilla on tiettyjä velvoitteita, niin koskeeko se myöskin maahanmuuttajia?

Biaudet
Ihan ilman muuta pitää koskea. Kyllä sellainen, jos on uusi suomalainen ja muuttaa johonkin maahan, niin haluaa olla hyväksytty asukas siinä maassa ja osa sitä yhteiskuntaa. Haluaa olla rakentamassa sitä yhteiskuntaa, kantaa vastuuta ja sillä tavalla saada myöskin luottamusta, mutta myös ehkä odottaa, että saisi sellaista sanotaan luottamusta myöskin muilta, että voi odottaa vastavuoroisesti, että muutkin ovat olemassa häntä varten samalla tavoin. Suomen lakeja ja Suomen normeja tulee tietenkin aina noudattaa, mutta se, että olemme hieman erilaiset, meillä on erilaisia perinteitä tai niin sehän ei voi olla kenellekään vaikeata. Sehän on vain mielenkiintoista.

Toimittaja
Olette itse kaksikielinen. Miksi uskotte, että ruotsin kieltä kohtaan on myös viime aikoina noussut aika voimakkaita kriittisiä ääniä?

Eva Biaudet
En ole koskaan kokenut tällaista ilmapiirtä ennen, ja kyllä sitä tietenkin vanhempana aika huolissaan on, kun kuulee lasten kysyvän, että uskaltaako sinne mennä, että jos joku tekee jotain pahaa sen takia, että puhun tätä kieltä, että puhun ruotsia. Se on tietenkin aivan mielettömän surullista, kun ajattelemme, että me kaikki olemme...tämä on meidän kotimme ja tämä on meidän kotimaamme. Tällainen syrjintä ei koskaan lopu vain yhteen ryhmään, koska syrjintä lähtee siitä, että itse määrittelee, että on parempi kuin muut ja on muita ja voi aina niin kuin valita. Yleensä se ei lopu ruotsinkielisiin tai naisiin. Kysymys voi olla vammaisista tai seksuaalisen suuntautuneisuudesta, lihavista tai erilaisista, eri tavalla ajattelevista ihmisistä. Mielestäni se on niin kuin kokonainen ajatusmaailma, joka asettaa jotkut ihmiset korkeammalle kuin toiset, ja se ei ole mielestäni suomalaisuutta. Se ei ole pohjoismaista ajattelutapaa. Se ei ole sitä, mille olemme maamme rakentaneet. Me olemme rakentaneet maamme yhdenvertaisuudelle, ihmisarvolle ja jokaisen mahdollisuudelle olla mukana tässä yhteiskunnassa.

Toimittaja
Tämä samainen arvokysely, jota nyt lainaan, nosti esiin sen, että me kaipaamme johtajuutta, rehellisyyttä, läpinäkyvyyttä, mutta sieltä huokui semmoinen, että me pelkäämme.

Eva Biaudet
Ja se onkin hyvä kysymys, ja siitä pitäisi varmaan keskustella enemmän. Että samalla kun otamme etäisyyttä tällaisesta vihamielisyydestä, että käännymme toinen toisiamme vastaan, niin pitää miettiä, että mistä se kumpuaa tällainen pelko tai tällainen epävarmuus omasta elämästään tai tulevaisuudestaan niin, että kääntyy toisia vastaan. Mielestäni siitä on tärkeä keskustella ja miettiä,että miten voisimme tukea niitä ihmisiä tuntemaan itsensä enemmän hyväksytyksi niin, että he eivät vihaa muita.

Toimittaja
Mutta ylipäätään epävarmuus on tässä yhteiskunnassa. Että niillä joilla on ihan hyvin asiat, on töitä ja muuta, mutta aivan selkeästi sieltä huokui se, että ei ole suuntaa. Minkä suunnan te antaisitte? Mikä se suunta voisi olla?

Eva Biaudet
Haluan antaa suomalaisille uskon omaan tulevaisuuteensa ja omaan maahansa. Meillä on mahdottoman paljon hyvää mille rakentaa. Ehkä meidän pitää muistuttaa itseämme siitä, että meillä on perinteitä myös tarttua ongelmiin ja ratkaista ne. Meillä on vielä hyvä luottamus poliittisiin päätöksentekijöihin, vaikka kaikki tietenkin aina tyytymättömiä päätöksiin. Mutta silti me luotamme siihen, että kyllä, he kantavat vastuuta, kun tilanne sen vaatii. Siinä mielessä haluan olla mukana keskustelemassa vaikeista kysymyksistä ja vähentämässä niitä pelkoja. Mutta tämä maailma on nykyään niin suuri ja iso, ja saamme tietoa toiselta puolelta maailmaa ongelmista ja katastrofeista ja sodista. Tietenkin se pelottaa, että miten se vaikuttaa meihin, miten se vaikuttaa minun työpaikkaani. Mutta mielestäni meillä on kaikki edellytykset selviytyä, kun hoidamme asiamme hyvin.

Toimittaja Sanna Kiiski
Miten mielestänne nykyinen presidentti Tarja Halonen on onnistunut arvojohtajana?

Eva Biaudet
Mielestäni on todella arvokasta, kun hän niin voimakkaasti otti kantaa rasismia vastaan.
_____________________________________

MTV3 Seitsemän Uutiset: Biaudet huolissaan rasismista

Toimittaja
Siviiliammatiltaan Biaudet on vähemmistövaltuutettu, joten hänelle on luontevaa puhua rasismia vastaan.

Eva Biaudet
Monet suurlähettiläät kertovat, että heidän pääkaupunkinsa saavat aika paljon raportteja tästä rasismista ja muukalaisvihamielisyydestä, mikä tietenkään ei paranna meidän asemaa tuolla maailmalla.

Toimittaja
Viittaatteko jollakin tavoin näiden perussuomalaisten edustajien kommentteihin esimerkiksi?

Eva Biaudet
Joidenkin perussuomalaisten kommentteihin. Mielestäni olisi tärkeää, että perussuomalaisetkin ottaisivat etäisyyttä niihin.