perjantai 30. joulukuuta 2011

HS: Muslimipoikien ympärileikkaajalle sakot, vanhempia ei rankaistu

Helsingin Sanomat: Muslimipoikien ympärileikkaajalle sakot, vanhempia ei rankaistu 30.12.2011

Kaksi helsinkiläistä alakouluikäistä poikaa kotona ympärileikannut mies tuomittiin perjantaina Helsingin käräjäoikeudessa sakkoihin kahdesta pahoinpitelystä.

Poikien vanhemmat saivat tuomiot yllytyksestä pahoinpitelyyn, mutta heidät jätettiin rankaisematta, koska oikeus piti tekoa anteeksiannettavana sen syiden perusteella. Vanhemmat pitivät ympärileikkausta välttämättömänä toimenpiteenä muslimipojille.

Leikkaaja sanoi tehneensä tuhansia ympärileikkauksia Turkissa ja Iranissa, mutta hänellä ei ole Suomessa hyväksyttävää terveydenhoitoalan koulutusta. Toinen pojista sai toimenpiteen jälkeen kivuliaan tulehduksen.

Ympärileikkauksista ei ole Suomessa lainsäädäntöä.

Korkeimman oikeuden (KKO) vuonna 2008 antaman ennakkopäätöksen mukaan uskonnollisista syistä tehty ympärileikkaus ei ollut rikos, kun se oli tehty lääketieteellisesti asianmukaisesti.

Käräjäoikeus totesi tuomiossaan, että KKO:n päätöstä tulkitaan virheellisesti, jos sen perusteella poikien ei-lääketieteelliset ympärileikkaukset katsotaan sallituiksi.

KKO:n päätöksen jälkeen Suomessa on saatettu voimaan Euroopan neuvoston yleissopimus ihmisoikeuksista ja biolääketieteestä.

Sopimuksen mukaan terveyteen kohdistuvat toimenpiteet on suoritettava asiaan liittyvien ammatillisten velvoitteiden ja vaatimusten mukaisesti. Niitä voidaan tehdä suostumuksen antoon kykenemättömälle vain, jos niistä on tälle välitöntä hyötyä.

Käräjäoikeuden mukaan ympärileikkaus on toimenpide, josta ihmisen pitäisi voida päättää itse. Lisäksi edellytyksenä on, että tekijällä on Suomessa tai EU-alueella vahvistettu lääketieteellinen tai muu terveyden- tai sairaanhoitoalan pätevyys.

Oikeus tuomitsi ympärileikkaajan maksamaan 60 päiväsakkoa, mistä kertyy 360 euroa. Lisäksi hän joutuu maksamaan yhdessä vanhempien kanssa vahingonkorvauksina toiselle pojalle 3 000 euroa ja toiselle 500 euroa.