maanantai 26. joulukuuta 2011

Sisuradio: Suomessa nettikeskustelu saa karata käsistä

Sisuradio: Suomessa nettikeskustelu saa karata käsistä 26.12.2011

Pohjolan tiedotusvälineet ovat suitsineet nettikeskustelua internetsivuillaan Norjan viimesyksyisten joukkomurhan jälkeen. Vihapuheisiin on puututtu muun muassa moderoimalla keskusteluja etu- ja jälkikäteen. Suomessa linja on kuitenkin edelleen sallivampi kuin täällä Ruotsissa, kertoo kirjeenvaihtajamme Helsingistä.

Internetin keskustelupalstoilla harmittomastikin alkanut keskustelu suistuu helposti asiattomuuksiksi ja pahimmillaan yksilöitä ja ryhmiä koskevaksi vihapuheeksi. Erityisen herkkiä aiheita ovat homoseksuaalisuus ja rasismi.

Utöjan viimesyksyinen tragedia on saanut tiedotusvälineet ympäri Pohjolaa miettimään, mikä on niiden vastuu keskustelujen ylläpitäjinä. Ruotsissa moni tiedotusväline on reagoinut sulkemalla keskustelupalstat väliaikaisesti kokonaan.

Muun muassa iltapäivälehti Expressenissä on tällä hetkellä on avoinna vain muutama keskustelunaihe ja kaikki viestit tarkastetaan etukäteen. Lehden kulttuurijohtaja Karin Olssonin mielestä tiedotusvälineillä on vastuu myös keskustelupalstoille tulleiden nimettömien viestin sisällöstä.


Suomessa osa välineistä valitsi tiukan linjan

Myös Suomessa osa tiedotusvälineistä on valinnut tiukan linjan ja sallii keskustelun vain tietyistä aiheista ja moderoi viestit etukäteen. Osa välineistä tyytyy kuitenkin jälkitarkastukseen. Näin toimitaan muun muassa Suomen suosituimmalla keskustelusaitilla Iltalehdessä, jonne tulee päivittäin yli 10 tuhatta viestiä.

Päämoderaattori Tomi Takamaan mielestä liian tiukka moderointi voi johtaa sananvapausongelmiin. Hän ottaa esimerkin Suomessa viime vuonna velloneesta homokeskustelusta, jossa tiedotusvälineet kertoivat laajasti erään piispan homovastaisista kannaotoista.