tiistai 20. joulukuuta 2011

Järjestöt: Perheenyhdistämisen ehtoja ei saa kiristää

Elisa/STT: Järjestöt: Perheenyhdistämisen ehtoja ei saa kiristää 20.12.2011

Monet järjestöt tyrmäävät sisäministeri Päivi Räsäsen (kd.) esityksen perheenyhdistämisehtojen kiristämisestä. Pakolais- ja lapsijärjestöjen, Väestöliiton ja Suomen Punaisen Ristin mielestä säännöt ovat tiukat jo nykyisellään.

Perheenyhdistämistä voivat hakea pakolaiset, joilla tarkoitetaan kiintiöpakolaisia ja heitä, joille on myönnetty kansainvälisen suojelun tarpeen takia turvapaikka. Järjestöissä ollaan huolissaan erityisesti alaikäisistä. Perheen kokoon saaminen voi kariutua, jos lapsi tulee täysi-ikäiseksi hakemuksen käsittelyn aikana.

Lain mukaan perheenyhdistämispäätös pitää kertoa hakijalle viimeistään yhdeksän kuukauden kuluttua hakemuksen jättämisestä. Todellisuus on tästä kaukana. Maahanmuuttovirastosta kerrotaan, että suojelua saaneen lapsen hakemus on saatu kuluvana vuonna käsiteltyä 460 päivässä, mutta puolison hakemuksen puinti on vienyt 630 päivää ja muut omaiset ovat joutuneet odottamaan päätöstä lähes 690 päivää.

Perheenyhdistämishakemukset ovat jonoutuneet pahoin. Maahanmuuttovirastossa on parhaillaan vireillä yli 6 000 somalialaisten perhesidehakemusta.