perjantai 23. joulukuuta 2011

HS: Iranilainen tuomittiin tekokristityksi

Helsingin Sanomat: Iranilainen tuomittiin tekokristityksi 23.12.2011

Helsingin piispa Irja Askola kyseenalaistaa käännytyspäätöksen

Suomessa kastettu mies pelkää palautusta Iraniin. Hallinto-oikeuden mukaan vakaumus ei ole uskottava.


Mikä on Helsingin hallinto-oikeuden asiantuntemus päättää, onko joku aito kristitty?

Näin kysyy Helsingin piispa Irja Askola. Askola on päättänyt puolustaa iranilaista turvapaikanhakijaa, jota viranomaiset ovat käännyttämässä.

Puolustuskirje lähtee korkeimmalle hallinto-oikeudelle. Hallinto-oikeus päätti marraskuussa, ettei iranilaismiehen kääntyminen kristityksi ole vakuuttava.

Miehen tarinan kertoi keskiviikkona A-studio, jossa häntä kutsuttiin "Basimiksi".

HS:lle Basim kertoo haluavansa salata nimensä, etteivät Iranin viranomaiset vahingoittaisi hänen perhettään.

"Minun piti paeta Iranista, kun uskonnollinen poliisi meni kotiini etsimään minua."

Basim kertoo kritisoineensa islamin sääntöjä ja joutuneensa siksi poliisin tarkkailuun. Hän päätyi Suomeen, haki turvapaikkaa ja tutustui kristittyihin Helsingissä.

"En ajatellut silloin viranomaisia, vaan että olen heidän kanssaan löytänyt vapauteni. Haluan olla kristitty joka tapauksessa."

Maahanmuuttovirasto kielsi Basimilta turvapaikan. Siksi Basim valitti hallinto-oikeuteen.

Hallinto-oikeudessa kolme tuomaria ja esittelijä tuomitsivat miehen kuulematta ketään seurakunnasta.

Siksi Askola ja esimerkiksi Suomen ekumeenisen neuvoston pääsihteeri Heikki Huttunen kyseenalaistavat hallinto-oikeuden pätevyyden arvioida uskonnollista vakaumusta.

"Onko oikeudessa riittävästi teologista asiantuntemusta arvioimaan ihmisen kristillistä vakaumusta?" Askola kysyy.

Oikeuden olisi Askolan mielestä pitänyt kääntyä miehen kastaneen ja kasteopetusta antaneen seurakunnan, Suomen kansainvälisen evankelisen kirkon, puoleen.

"Meiltä ei kysytty mitään. Näyttää siltä, että oikeuden päätös perustuu tuntemuksiin, ei tietoon", sanoo johtava pastori Timo Keskitalo.

Keskitalo kertoo tavanneensa Basimin pari kertaa viikossa runsaan vuoden ajan. Basim kastettiin toukokuussa kymmenen kuukauden kasteopetuksen jälkeen.

"Kerroin hänelle jo alussa, että Suomessa kääntymys kristityksi voisi päinvastoin vaikuttaa negatiivisesti viranomaisten suhtautumiseen", Keskitalo sanoo.

Hallinto-oikeus ei torstaina vastannut uskonnollisten johtajien kritiikkiin.

"Kirjallisen päätöksen ohella emme ota kantaa. Turvapaikka-asioissa on salassapitovelvollisuus hakijoiden suojaksi", sanoo Basimin oikeusjutun puheenjohtaja, hallinto-oikeustuomari Terttu Villikka.

Tuomiossa huomioidaan, että Iran rikkoo systemaattisesti uskonnonvapautta. Iranissa voi joutua uskontonsa perusteella vapaudenriiston tai kidutuksen kohteeksi ja jopa teloitetuksi, oikeus toteaa.

"Tässä on tullut ikävästi esiin viranomaisten 'kaikkitietävyys'. Päätöksellä voi olla vakavat seuraukset elämälle, ja joudumme näin tyrkyttämään asiantuntemustamme", pääsihteeri Huttunen sanoo.

Basim on hakenut valituslupaa korkeimmalta hallinto-oikeudelta. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on tietoinen asiasta, mutta se ei ole päättänyt kieltää käännytystä.

"Odotusaikana on vaara, että Basim poistetaan maasta. Siksi oli minun ajatukseni tuoda asia julkisuuteen. Basim ei ensin halunnut, koska pelkää perheensä puolesta", Keskitalo sanoo.

"En halua rahaa Suomelta, haluan vain pysyä hengissä. Älkää lähettäkö minua Iraniin, koska joudun vankilaan tai he tappavat minut", Basim sanoo.

---

Oikeus ei uskonut "Basimin" kristillisyyteen

"Valittajan kristinuskoon kääntymiseen johtaneissa olosuhteissa on piirteitä, joiden perusteella valittajan uskonnollisesta vakaumuksesta ei voida täysin vakuuttua. Joka tapauksessa on pidettävä epätodennäköisenä, että valittajan usko johtaisi hänen Iraniin palatessaan siihen, että se herättäisi viranomaisten mielenkiinnon. Asiassa esitetyn perusteella ei ole pidettävä todennäköisenä, että Iranin viranomaisilla olisi tietoa valittajan Suomessa tapahtuneesta kristinuskoon kääntymisestä."