perjantai 16. joulukuuta 2011

HS: Krp tutkii iskuja poliisiasemille

Helsingin Sanomat: Krp tutkii iskuja poliisiasemille 16.12.2011
Tutkijat: Anarkistien ajatusmallit kopioitu Euroopasta

Anarkistiryhmä on ilmoittautunut netissä useiden iskujen tekijöiksi

Takku.net-sivustolla julistetaan kuolemaa valtiolle.


Keskusrikospoliisi ja suojelupoliisi ovat aloittaneet tutkinnan kahdesta poliisiasemaiskusta, jotka on tehty noin kuukauden sisällä.

Marraskuun alussa jotkut heittivät polttopulloja Keravan poliisiaseman oveen, ja viime viikolla tunnistamaton joukkio sytytti kaksi polttoainekanisteria tuleen Kirkkonummen poliisiaseman edessä.

HS:n tietojen mukaan krp:n ja Supon yhteinen ryhmä tutkii suomalaisten anarkistien yhteyttä tuhopolttoihin.

"Kuolema valtiolle!"

"Eläköön anarkia!"

"Tulta vankiloille!"

Näin julistetaan anarkistien suosimalla takku.net-internetsivustolla. Siellä julkaistiin molempien poliisiasemaiskujen jälkeen teksti, jonka kirjoittajat ilmoittautuivat niiden tekijöiksi. Tekstit olivat osa pitkää ilmoituksien sarjaa, jossa anarkistit kuvailevat tekemiään iskuja.

Suposta kerrotaan, että he seuraavat muiden ääriliikkeiden lailla myös anarkisteja, mutta eivät halua kommentoida asiaa poliisiasemaiskujen tutkimuksen yhteydessä. Krp:sta kerrotaan taas, että tuhopolttojen tutkimukset ovat aivan alkuvaiheessa.

Tutkimusryhmän perustaminen voi kertoa ainakin siitä, että poliisi ottaa anarkistien kirjoitukset entistä vakavammin. Aikaisemmin yksittäisten tapausten tutkimukset ovat olleet paikallisten poliisilaitosten käsissä.

Rikosylikomisario Timo Nyyssönen Vantaan poliisista on selvitellyt takku.netissä esitettyjä väitteitä muun muassa junaradan turvalaitekopin tuhopolton yhteydessä viime kesänä Rekolassa.

"Silloin teimme aika paljon töitä, mutta emme ole päässeet sivuston ylläpitäjästä selville. Palvelimethan eivät sijaitse Suomessa."

HS:n tietojen mukaan takku.net on alun perin tamperelaisten anarkistien perustama. Sivuston ylläpito ei ota mitään kantaa julkaisemiinsa teksteihin. HS:lle sivuston ylläpito kertoo, että poliisi ei ole ollut heihin yhteydessä. Ja vaikka olisikin, ylläpito ei suostuisi avustamaan poliisia.

Takku.net on avoin foorumi, jonne kuka tahansa voi lähettää tekstejä. Julkaistujen tekstien luotettavuudesta ei ole mitään takeita.

Tällä viikolla sivustolla on rehvasteltu muun muassa Espoossa sijaitsevan lääkefirman johtajan maastoauton tuhopoltolla. HS:lle lääkefirman johtaja kuitenkin kertoi, ettei hänellä edes ole maastoautoa. Tuhotyö ei ollut kohdistunut myöskään yrityksen henkilökuntaan.

Usein takku.netin teksteistä käy kuitenkin ilmi, että ne ovat todennäköisesti tuhotöiden tekijöiden kirjoittamia. Esimerkiksi Rekolan tuhopolton yhteydessä sivustolla esitettiin tietoja, joita ei poliisin mukaan ole ollut esillä julkisuudessa.

Poliisi on jututtanut monia aktivisteja tuhotöihin ja nettikirjoituksiin liittyen. Syyllisiä ei ole kuitenkaan saatu kiinni.



-----

Tutkijat: Anarkistien ajatusmallit kopioitu Euroopasta

Euroopassa äärivasemmisto on muuttunut väkivaltaiseksi.

Suomalaiset terrorismin tutkijat kuulevat suomalaisten vasemmistolaisten äärianarkistien kirjoituksissa kaikuja vastaavista liikkeistä muualta Euroopasta.

"Jos pitää paikkansa, että anarkistit olisivat hyökänneet poliisia vastaan, se olisi selkeä askel eteenpäin toimintatapojen radikalisoitumisessa. Asenne on muuttunut", sanoo terrorismiin ja äärivasemmistolaiseen liikkeeseen erikoistunut tutkijatohtori Leena Malkki Helsingin yliopistosta.

Hän on seurannut takku.net-sivustolla käytävää keskustelua. Siellä esitetyt toimintamallit ja ideologia ovat hyvin samantyyppistä kuin niissä Euroopan maissa, joissa ääriliikkeet ovat toimineet pidempään kuin Suomessa.

"Muissa maissa tehdyt iskut ovat sivulla paljon esillä. Kirjoitusten retoriikka on joiltain osin samanlaista kuin 1970-luvun vasemmistolaisilla ääriliikkeillä."

Viime vuosina vastaavat liikkeet ovat nousseet esiin Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Kreikassa ja Espanjassa.

Yhdistäviä tekijöitä ovat samantyyppiset symboliset iskut yhteiskunnan ja rahan valtaa edustaviin kohteisiin sekä infrastruktuuriin.

Tällaisista iskuista kertovat myös kotimaiset anarkistit internetissä. Sivustolla on pitkä keskusteluketju Kirkkonummen poliisitalosta tehdyn iskun ilmoituksen perässä. Siinä käydään ideologista väittelyä, onko poliisin kohdistettu väkivalta oikeutettua.

"Äärivasemmistolaisessa ideologiassa klassinen tapa oikeuttaa iskut poliisia vastaan on väittää sen ylläpitävän väkivaltamonopolinsa kautta vallitsevaa järjestelmää. On tyypillistä, että myös poliisi ja oikeuslaitos valikoituvat vihollisiksi."

Myös Ulkopoliittisen instituutin tutkija Teemu Sinkkonen pitää eurooppalaisia vaikutteita selvinä. Viime aikoina vastaavat ryhmittymät ovat nostaneet päätään taloustilanteen kuristamissa Italiassa ja Kreikassa. Roomassa niin sanotut mustan blokin mielenosoittajat ovat rikkoneet ikkunoita ja heitelleet polttopulloja isoissa mielenosoituksissa.

"Suomessa ei ole perinteitä tällaiselle poliittiselle toiminnalle. Toistaiseksi vaikuttaa siltä, että taustalla on hyvin pieni porukka. Toisaalta myös äärioikeiston laidassa on ollut viime aikoina liikehdintää."

Hänen mukaansa molemmat ilmiöt liittyvät lisääntyvään taloudelliseen eriarvoistumiseen.

"Se aiheuttaa voimakasta eriarvoisuuden kokemusta, joka purkautuu äärioikeistossa ja -vasemmistossa eri tavoin."