Verkkouutiset/STT: Maahanmuuttaja ihmettelee suomalaisten joulustressiä 19.12.2011
Vaikka joululla ei ole monen ei-kristityn elämässä välttämättä käytännön merkitystä, suomalainen joulunviettotapa on tullut heille tavalla tai toisella tutuksi.
STT tutustui kolmen eri uskonnon edustajan tapaan viettää joulua.
Pakoon Suomen ahdistavaa joulua
Parikymmentä vuotta Suomessa asunut Nur Mohamed suuntaa jouluksi Lontooseen tapaamaan äitiään. Somaliasta kotoisin oleva islaminuskoinen Mohamed, 43, on tehnyt näin viisi edellistä vuotta. Tällä kertaa kuusilapsisesta perheestä mukaan lähtee 16-vuotias tytär.
– Lontoo on kuin globaali kylä, monikulttuurisessa kaupungissa ihmiset kunnioittavat toisiaan. Keski-Euroopassa joulu on kivaa aikaa.
Espoossa asuvan Mohamedin mielestä Suomessa asia on toisin.
– Joulu stressaa suomalaisia. Työkavereillani ja naapureillani on vaikea olla. Jouluna tapahtuu paljon onnettomuuksia ja itsemurhia. Eniten ongelmia syntyy pikkujouluissa.
Mohamed pitää outona sitä, että suomalaiset muistavat toisiaan vain yhtenä päivänä vuodessa. Hänen mukaansa huhtikuusta lokakuuhun suomalaiset ovat iloisia ja maailman parhaita ihmisiä. Päivän lyhentyessä myös ilmeet synkkenevät.
– En tiedä syytä, mutta monen määräaikainen työsopimus päättyy jouluna. Joulun aikana monet haukkuvat musliminaisia, joilla on burka päällään.
Mohamed harmittelee sitä, että kaupat ovat Suomessa jouluna kiinni, eikä julkinen liikenne toimi.
– Siksi olemme kotona. Tapaninpäivän jälkeen tapaamme ystäviä.
Muslimien tärkeimmät juhlat ovat ramadanin paastokuukauden päättävä al-Fitr-juhla ja al-Adha-uhrijuhla.
– Se on meille iso juhla, Mohamed painottaa.
Hetki hengähtää arjen kiireistä
Kiinalaiselle Lin Guofenille joulu tarjoaa hetken hengähdyksen työstä. Helsingin keskustassa ravintolayrittäjänä toimiva Lin viettää joulun perheensä, sukulaisten ja kiinalaisten ystäviensä kanssa.
– Annamme toisillemme lahjoja, muun muassa suklaata ja viiniä. Pelaamme pelejä ja olemme yhdessä, hän kertoo.
Kahdeksan vuotta sitten Shanghain läheltä Suomeen muuttanut Lin on uskonnoltaan buddhalainen, joten joulun traditiot eivät ole hänelle niin tärkeitä.
– Joskus olen maistanut kinkkua, mutta en oikein tykkää siitä. Syön mieluummin kiinalaista ruokaa, jossa on paljon vihanneksia.
Linille tärkein juhlapäivä on kiinalainen uusivuosi, jota vietetään tammikuun lopun ja helmikuun alkupuolen välisenä aikana.
– Kiinassa se on iso juhla. Silloin vietämme vapaapäivää ja syömme hyvin. Täällä Suomessa en ole ehtinyt sitä viettämään, koska pitää olla töissä, Lin harmittelee.
Joulu on lomareissujen aikaa
Juutalaiselle Lia Goreshille joulu on yleensä lomamatkojen aikaa. Tutuksi ovat tulleet muun muassa Thaimaa, Afrikka ja Yhdysvallat. Tänä vuonna Goresh, 14, suuntaa Suomesta isänsä synnyinmaahan Israeliin, jossa hänen toinen veljensä opiskelee. Lia aikoo vierailla muun muassa Tel Avivissa, Jerusalemissa ja Eilatissa.
– Osallistun siellä nuorten leirille, jossa muun muassa sukelletaan ja käydään katselemassa nähtävyyksiä. Kurssin jälkeen jään sinne vielä sukulaisteni luokse. Minulla on iso suku siellä, serkkuja ja tätejä, hän kertoo.
Goresh ottaa matkalle mukaan myös yhdeksänhaaraisen kynttelikön, sillä juutalaisten hanukka-juhlaa vietetään usein samoihin aikoihin kuin joulua. Hanukka-juhlaan kuuluu myös lahjojen antamista, vaikka sillä ei ole tekemistä joulun kanssa.
Goresh on viettänyt myös muutaman joulun Suomessa, sillä hänen äitinsä on suomalainen. Joskus he ovat vierailleet äidin suvun luona Savonlinnassa.
– Siellä olen syönyt jouluruokia, kuten laatikoita. Yli puolet kavereistani viettää joulua, ja suomalaisten joulunvietto näyttää ihan mukavalta joulupukkeineen ja joulukuusineen.