Helsingin Uutiset: Bussikuskien mukilointi yleistyy yhä Helsingissä 18.12.2011
Bussinkuljettajiin kohdistuva väkivalta on lisääntynyt, sillä tänä vuonna on kirjattu jo 30 pahoinpitelyä tai sen yritystä.
– Vuonna 2010 väkivaltatilanteita raportoitiin 27 ja 2009 vähän alle 20. Trendi on koko ajan ollut nouseva, ikävä kyllä, kertoo henkilöstöjohtaja, työsuojelupäällikkö Jussi Mertanen Helsingin Bussiliikenne Oy:stä.
Tapauksia saattaa olla virallisia lukuja enemmän, sillä erityisesti kaikki maahanmuuttajakuljettajat eivät välttämättä tee ilmoituksia esimiehelleen tai poliisille. Bussinkuljettaja Tapio Mäkisen mukaan joillakin kuljettajilla on ehkä luottamuspula viranomaisia kohtaan.
– Maahanmuuttajakuljettajat ovat voineet oleskelu- ja työlupa-asioidensa käsittelyssä saada suomalaisesta byrokratiasta ja viranomaisten toiminnasta sellaisen kuvan, ettei se herätä luottamusta.
– Olen kuullut ainakin yhdestä pahoinpitelystä, jossa kuljettaja ei ollut halunnut raportointia. Hän ei halunnut poliisiakaan paikalle. Kuljettaja vain totesi, että sattui mitä sattui ja antaa asian olla.
Mäkisen mukaan joillakin esimiehillä on ollut vähättelevä asenne kuljettajien läheltä piti -ilmoituksiin.
– Kerran heitettiin täysi kaljatölkki ohjaamoon ja tölkki osui kuljettajaan. Esimiehellä oli asenne, ettei kaikista tämmöisistä pienistä kannata tehdä raportteja. Ohjeiden mukaan raportti olisi pitänyt tehdä, mutta minulla on varma tieto, ettei sitä tehty.
Jussi Mertanen uskoo, että fyysisistä pahoinpitelyistä kuljettajat yleensä ilmoittavat.
Sen sijaan esimerkiksi sanallisesta solvaamisesta ei aina viitsitä, etenkin jos se on päivittäistä.
– Meillä on käytössä selkeät ohjeet siitä, että kuljettajien pitää ottaa yhteyttä työnjohtoon jokaisesta uhkaavastakin väkivaltatilanteesta, vaikka varsinaista fyysistä pahoinpitelyä ei olisikaan ollut. On myös toimintaohjeet siitä, että esimiesten pitää raportoida kaikista kuljettajien ilmoittamista tapauksista, joissa on ollut fyysistä tai henkistä väkivaltaa tai sen uhkaa.
Bussiyhtiön kaikki esimiehet on koulutettu työterveyshuollon psykologin kanssa siihen, miten kuljettajien kokemiin väkivaltatilanteisiin pitää suhtautua.
– Kaikkihan me kuitenkin olemme ihmisiä ja inhimillisiä virheitä voi sattua. Jos joku kuljettaja kokee, että vähätellään, niin kyse voi olla kulttuurieroistakin.
Mertanen ei osaa kommentoida kuskien kokemaa epäluottamusta.
– Sen tiedän, että väkivaltaa ei kohdistu maahanmuuttajakuljettajiin suhteellisesti yhtään sen enempää kuin muihinkaan kuljettajiin.
Bussiyhtiö tekee tietoonsa tulleista pahoinpitelyistä rikosilmoituksen poliisille.