tiistai 13. joulukuuta 2011

Turun Sanomat: Suomen Sisun fasistisuutta ei tuotu esiin vaalikampanjan aikana

Turun Sanomat: Uutisen takaa - Suomen Sisun fasistisuutta ei tuotu esiin vaalikampanjan aikana 13.12.2011

Tuoreen selvityksen mukaan Perussuomalaiset sai vaalivoittoonsa vetoapua medialta, kun puheenjohtaja Timo Soini pääsi puheenjohtajatentteihin gallup-tulosten perusteella.

Yksi tärkeimmistä tiedotusvälineiden tarjoamista vetoavuista oli kuitenkin se, ettei perussuomalaisten sisällä vaikuttavan Suomen Sisu -järjestön periaateohjelman fasistisuutta ja Nuivan vaalimanifestin rasistisuutta kunnolla ja asiantuntevasti käsitelty mediassa.

Ruotsalaislehti Expon päätoimittaja Daniel Poohl osoitti muutama päivä sitten, että Suomen Sisun periaateohjelma on toimitettu versio Suomen, Saksan ja Italian 1930–40-luvun fasistipuolueiden ohjelmista ja Nuiva vaalimanifesti kehittelee rasismia.

Merkittävää asiassa on, että tarvittiin muu kuin suomalainen media julkistamaan ensi kertaa laajasti monien jo vuosia tietämän tosiasian: Eduskunnan hallintovaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-aho on fasisti, koska hän on Suomen Sisun jäsenenä hyväksynyt järjestön periaateohjelman.

Rasismista irtisanoutunut perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini on aikanaan ottanut Suomen Sisun mukaan puolueeseensa tietoisena järjestön luonteesta.

*

Suomalaisesta keskustelusta puuttuu fasismin ja rasismin tuntemus, mikä on mahdollistanut Soinin ja Suomen Sisun liiton olemassaolon.

Suomessa moni kuvittelee, ettei 1930-luku voisi tapahtua uudestaan, mutta esimerkiksi näin tapahtui Etelä-Amerikassa koko toisen maailmansodan jälkeisen ajan aina siihen asti, kunnes demokratia hiljalleen alkoi vakiintua. Demokratia voi sortua hyvin helposti.

Tällä hetkellä noin 5–10 prosenttia suomalaisista kannattaa Halla-ahoa, Suomen Sisua tai sen lähiliikkeitä, mutta monelta on unohtunut, että kevätkesällä oli todellinen riski, että sisäministerin ja puolustusministerin salkut olisi annettu Halla-aholle ja Suomen Sisun kummisedälle Jussi Niinistölle.

*

Suomen Sisu itse kiistää olevansa fasistinen järjestö, mutta jos on sitä mieltä, että kaikki ihmiset eivät ole samanarvoisia ja lisäksi hyväksyy väkivallan käyttämisen tästä ajatuksesta seuraavan politiikan toimeenpanon välineenä, on määritelmän mukaan fasisti. Järjestön pitäisi rehellisesti se myöntää, sillä kyseessä on avoimesti kiihkokansallismielinen liike, joka määrittelee ihmisarvon kansallisuuden, rodun ja kulttuurin perusteella.

Järjestön jäseniä voisi kutsua jopa natseiksikin, jos sen ohjelmasta löytyisi johtajaperiaate, kaikki muut natsismin tunnusmerkit ovat jo löytyneet rotupuhtauteen sitoutuneiden jäsenten kannanotoista: Syrjinnän ja vainon kohderyhmä eli islaminuskoiset maahanmuuttajat on määritelty Nuivassa vaalimanifestissa, ja maamiinakeskustelussa taas esiin nousi Suomen Sisun avoin militarismi. Halla-ahoa toki kutsutaan "Mestariksi", mutta "Johtajana" häntä ei pidetä.

*

Yksi syy siihen, miksi Suomessa media ei saa todettua Suomen Sisun fasistista luonnetta on historiantuntemuksen puutteen lisäksi se, että Neuvostoliitto ja sen liittolaiset, kuten suomalaiset taistolaiset, käyttivät fasismin käsitettä väärin kuvaamaan yleisesti oikeistoa.

Toki rasismia ja fasismia on esiintynyt muissakin puolueissa kuin perussuomalaisissa, mutta niissä toiminta ei ole ollut yhtä näkyvää ja aktiivista.

Muissa puolueissa vastaavasta toiminnasta yleensä saa potkut.

Jos Soini haluaa väittää, että perussuomalaisissa ei ole ohjelmallista rasismia eikä fasismia, eikö hänen olisi syytä siivota Suomen Sisun jäsenet, kansanedustajat Jussi Halla-aho, Juho Eerola, James Hirvisaari ja Olli Immonen puolueesta?

TUOMAS MURAJA