torstai 15. joulukuuta 2011

YLE: "Rovaniemen vastaanottokeskusta ei lakkauteta"

YLE Lappi: "Rovaniemen vastaanottokeskusta ei lakkauteta" 15.12.2011

Rovaniemen vastaanottokeskus on välttymässä lakkautukselta. Rovaniemen vastaanottokeskuksen varajohtaja Paula Lauhamaa uskoo, että Rovaniemen yksikkö säilyy jatkossa turvapaikanhakijoiden hajautetun asumismallin ansiosta.

Sisäasiainministeriö lakkauttaa tänä vuonna yhden ja ensi vuonna kolme vastaanottokeskusta eri puolilla maata. Syynä vastaanottokeskusten lakkauttamiseen on turvapaikanhakijoiden määrän laskeminen.

Viime vuoteen verrattuna hakijamäärät ovat alentuneet 30 prosenttia ja alaikäisten ilman huoltajaa saapuneiden hakijoiden määrä on alentunut yli 50 prosenttia viime vuodesta.

Lauhamaa kertoo, että Rovaniemen vastaanottokeskus ei ole uhattuna tulevaisuudessa. Lauhamaan mielestä selkeä etu on se, että pakolaiset asuvat Rovaniemellä niin kuin muutkin ihmiset.

- He asuvat muihin vastaanottokeskuksiin verrattuna normaaleissa kerrostalohuoneistoissa. He asuvat suomalaisten kanssa samoissa taloissa tavallisissa ja normaaleissa olosuhteissa. Se on huomattu hyväksi tässä järjestelmässä, Lauhamaa sanoo.

Vastaanottokeskus on toiminut Rovaniemellä 20 vuotta. Yksikkö on nykyisin 100-paikkainen. Suurimmillaan vastaanottokeskus on ollut 200-paikkainen ja pienimmillään 30-paikkainen.

Vuosina 1999-2000 vastaanottokeskuksella oli yksikkö myös Kemijärvellä. 40-paikkainen alaikäisyksikkö on lopetettu Rovaniemeltä vähäisen hakijamäärän vuoksi.

Lisää turvapaikanhakijoita Rovaniemelle

Vaikka turvapaikanhakijoiden määrä on ollut valtakunnallisesti katsoen laskussa, Lauhamaa arvelee että turvapaikanhakijoiden määrä kasvaa Rovaniemellä ensi vuonna.

- Satapaikkainen keskus on nyt aivan täynnä. Samalla tavalla monessa muussakin keskuksessa on aivan täyttä. Näyttää siltä, että ihmisiä on enemmän tulossa, Lauhamaa sanoo.

Lauhamaan mukaan turvapaikanhakijoiden määrää lisää maailmalla vellovat levottomuudet. Suurimmat pakolaisryhmät saapuavat Rovaniemelle Somaliasta, Afganistanista, Irakista.

- Pakolaisia tulee myös monista Afrikan maista ja Venäjän federaation maista, Lauhamaa kertoo.