sunnuntai 11. joulukuuta 2011

MTV3: Äärioikeisto jakaa ehdokkaiden mielipiteet

MTV3: Äärioikeisto jakaa ehdokkaiden mielipiteet 11.12.2011

MTV3 uutisten vaalikone mittaa ehdokkaiden ja äänestäjien mielipiteitä kaikkiaan 35 väittämällä. Kantaa otetaan akselilla eri mieltä - samaa mieltä. Ulko- ja turvallisuuspolitiikan osiossa esiin otetaan myös äärioikeisto. Ehdokkaiden mielipiteet jakautuvat selvästi.

Väittämä kuuluu näin: "Äärioikeiston uhka on Suomessa todellinen." SDP:n ehdokas Paavo Lipponen on yhtä mielä väittämän kanssa. Koko lailla samaa mieltä ovat myös RKP:n Eva Biaudet ja vihreiden Pekka Haavisto.

Jokseenkin samaa mieltä väittämän kanssa on vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki. Keskustan Paavo Väyrynen on asettuu melkein jatkumon keskelle.

Kokoomuksen Sauli Niinistö, perussuomalaisten Timo Soini sekä kristillisten Sari Essayah eivät koe äärioikeistoa uhkana.

Ministeriön kanta

Sisäasiainministeriön sisäisen turvallisuuden ohjelman sihteerin päällikkö kertoo, että äärioikeiston tekemisiä pidetään silmällä.

- Muualla Euroopassa äärioikeiston toiminta on ammattimaistunut, ja mikä tapahtuu eurooppalaisittain tapahtuu jollakin viiveellä myös täällä, kertoo Tarja Mankkinen.

Tällä hetkellä äärioikeistoa ei pidetä varsinaisena uhkana.

- Suomen äärioikeisto on harvalukuinen ja toimii paikallisesti. Tavallisimmin toiminta konkretisoituu pahoinpitelyinä tai katuväkivaltana, jolla yleensä on rasistinen motiivi, sanoo Tarja Mankkinen.