tiistai 27. joulukuuta 2011

YLE: Ulkomaisen työvoiman kohtelussa suuria ongelmia

YLE Pohjanmaa: Ulkomaisen työvoiman kohtelussa suuria ongelmia 27.12.2011

Ulkomaisen työvoiman kohtelussa on suuria ongelmia Pohjanmaalla. Puuliiton aluetoimitsija Lasse Parhialan mukaan ongelmat ovat yleisimpiä rakennustyömailla.

Viime vuosien aikana työntekijöiden huonoa kohtelua on tullut ilmi kuitenkin myös puutarha-alalla, maa- ja metsätaloudessa sekä turkistarhauksessa.

Työnantajat eivät noudata ulkomaalaisten kohdalla työehtoja esimerkiksi loma-aikojen, sairaslomien ja lomautusten ilmoitusaikojen kohdalla.

Ongelmiin puuttuminen vaikeaa

Puu- ja erityisalojen liitto kouluttaa työnantajia, mutta ongelmiin puuttuminen on äärimmäisen vaikeaa. Puuliittoon tulee yhteydenottoja sekä liiton jäseniltä että liittoon kuulumattomiltakin. Niissä kysytään neuvoja muun muassa palkkaukseen ja työehtosopimuksiin liittyen.

Työpaikan menettäminen pelottaa

Puuliiton aluetoimitsija Lasse Parhialan mukaan yhteyttä ottavat ulkomaalaiset eivät halua olla yhteydessä suoraan työnantajiin työ- ja oleskelulupien menettämisen pelossa.

- Suomessakin muodostetaan näin kolmen kerroksen työväestöä, ja uhkakuvana ovat villit työmarkkinat. Käy sääliksi ulkomailta tulevia, Parhiala toteaa.