Keskisuomalainen: Facebook-juttu valtakunnansyyttäjälle 28.12.2011
Poliisi epäilee kahta lieksalaismiestä törkeästä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.
Pohjois-Karjalan poliisi siirsi lieksalaisen Facebook-ryhmän kiihotuskirjoitukset tiistaina valtakunnansyyttäjälle. Poliisi epäilee marraskuun puolivälissä perustetun Mamu keskustelua ilman sensuuria -ryhmän kahden jäsenen syyllistyneen törkeään kiihottamiseen kansanryhmää vastaan.
Esittelijänä toimiva valtakunnansyyttäjä Mika Illman sanoo, että rikoksena törkeä kiihottaminen kansanryhmää vastaan on ensimmäistä kertaa syyteharkinnassa.
- Rikoslakiin tekomuoto tuli viime kesänä. Todennäköisesti meillä on aiemminkin ollut tunnusmerkistön omaavia tapauksia syyteharkinnassa, mutta ne on tutkittu perusmuotoisina rikoksina, sanoo Illman.
Syyteharkinta valmistuu Illmanin mukaan kuukauden kuluessa. Jutun syyttäjänä toimii apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske.
Törkeästä kiihottamisrikoksesta epäillyt miehet ovat 35-vuotiaita ja kotoisin Lieksasta.
- Heidän kirjoituksensa ja niiden liitteet - muun muassa videotallenteet - olivat sisällöltään sellaisia, että poliisi katsoi törkeän tekomuodon tunnusmerkistön täyttyvän, sanoo rikoskomisario Antti Arponen.
Heidän lisäkseen poliisi epäilee kuutta miestä ja kahta naista perusmuotoisesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.
Epäillyt ovat yhtä lukuun ottamatta kaikki lieksalaisia. Tosin Joensuussa nykyään kirjoilla oleva mies on syntyjään lieksalaisia. Yksi epäillyistä on edelleen matkustuskiellossa. Arponen sanoo poliisin kuulustelleen muitakin ryhmän sivustolla kirjoittaneita henkilöitä.
- Karsimme kuitenkin pois sellaiset kirjoittajat, joiden kirjoitukset eivät täyttäneet rikoksen tunnusmerkistöä, hän lisää.
Marraskuun puolivälissä perustetun Facebook-ryhmän kirjoitukset olivat kaikkien Facebookin käyttäjien nähtävillä.
Parhaimmillaan ryhmällä oli kymmeniä jäseniä.
Arposen mukaan poliisin jäsenet ovat itse siivonneet pahimmat solvaukset pois sivustolta.
- Sivuston palvelimet ovat USA:ssa ja Irlannissa, joten me koimme turhaksi yrittää niiden siivoamista viranomaismääräyksellä, hän lisää.
Törkeä kansanryhmää vastaan kiihottaminen sisältyy eduskunnan viime kesänä hyväksymään rikoslain muutokseen. Rikoksen tunnusmerkistö täyttyy muun muassa silloin, kun kiihotetaan tai houkutellaan vakavaan väkivaltaan siten, että teolla selvästi vaarannetaan yleistä järjestystä tai turvallisuutta.
Minimirangaistus rikoksesta on neljä kuukautta ja maksimirangaistus neljä vuotta vankeutta.
Markku Liinamaa