Mediuutiset: Paperittomien klinikka toi vaikuttajapalkinnon 14.12.2011
Entä jos yhtään potilasta ei tule?
Näin ajatteli Mediuutisten vuoden terveysvaikuttajaksi valittu Diakonissalaitoksen ylilääkäri Pekka Tuomola huhtikuussa vielä hetki ennen kuin paperittomille ihmisille tarkoitettu ”salainen” Global Clinic avasi ovensa ensimmäisen kerran.
Pelko oli turha, sillä erinomaisesti toimineen viidakkorummun ansiosta paikalle ilmestyi heti ensimmäisellä ovenavauksella viisi potilasta.
– Siitä lähtien toiminta on ollut menestys. Potilaita on ollut keskimäärin 5–7, parhaimmillaan 15 yhtenä iltana. Yhteensä potilaita on tänä vuonna ollut noin 150, Tuomola sanoo.
Järjestelyihin meni yli vuosi
Menestys ei tullut itsestään. Klinikan perustaminen ja sen toiminnan laillisuuden selvittäminen sekä paikan löytäminen vei Tuomolalta ja yhteistyökumppaneilta yli vuoden.
– Luin Lääkärilehdestä Ruotsin vastaavasta klinikasta pari vuotta sitten ja rupesin miettimään Suomeen vastaavaa, Tuomola kertoo.
Hän lähetti kyselykirjeen eri toimijoille, joiden ajatteli olevan kiinnostuneita auttamaan klinikan perustamisessa. Mukaan lähtivät muun muassa Amnesty, Pro-tukipiste ja Lääkärien sosiaalinen vastuu. Tilat ja suurimman osan välineistä tarjosi Diakonissalaitos.
Myös tasavallan presidentti Tarja Halonen osoitti tukensa toiminnalle kutsumalla Tuomolan itsenäisyyspäivänä Linnan juhliin.
– Lisäksi tasa-arvovaltuutettu Eva Biaudet lupasi, että häneltä voi tarvittaessa pyytää apua. Myönteisintä itselleni oli kuitenkin Lääkäriliiton seminaari, jossa liitto otti hyvin voimakkaan positiivisen kannan, Tuomola sanoo.
Lääkäreiden kritiikki ihmetyttää
Menestyksestä huolimatta paperittomien klinikka on saanut osakseen voimakasta kritiikkiä, myös useilta lääkäreiltä. Lääkärit ovat esimerkiksi todenneet, että klinikassa vapaaehtoisina työskentelevien lääkärien pitäisi maksaa valtiolle takaisin heidän kouluttamiseensa käytetyt rahat.
– Tällaiset kommentit ovat täysin epäasiallisia. Tämä työ jos mikä kuuluu lääkärille: hoitaa niitä, joita ei hoideta missään muualla.
Myös sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) suhtautui Ylen Silminnäkijä-ohjelmassa kielteisesti ulkomaalaisten paperittomien hoitoon.
– Ihmettelen kovasti Räsäsen vastustusta, onhan hänkin lääkäri.
Hammaslääkäri haussa
Joka tiistai klinikassa vastaanottoa pitävä Tuomola jakaa auliisti kiitosta kaikille klinikan vapaaehtoisille: lääkäreille, sairaanhoitajille, tulkeille ja lakimiehille.
– Eihän tällaista toimintaa voi yksin pyörittää. Tämä kertoo siitä, että Suomessakin on ihmisiä, jotka välittävät muista ihmisistä.
Lääkäreitä on mukana toiminnassa nyt noin 15. Heistä suurin osa on nuoria erikoistujia.
– Lisäksi meillä on lista erikoislääkäreistä, joita voimme konsultoida tarvittaessa. Suurin osa hoidettavista vaivoista on kuitenkin yleislääketieteellisiä, erilaisia särkyjä, vatsavaivoja, infektioita ja tule-sairauksia.
Tuomola toivoo, että vielä muutama lääkäri ilmoittautuisi mukaan, jotta kenenkään työ ei kävisi liian raskaaksi. Tarvetta olisi myös hammaslääkäreille, joita klinikassa ei toistaiseksi ole yhtäkään.
– Aika monella ihmisistä on hammaskipua, mutta me emme voi oikein muuta kuin antaa kipulääkettä.
Paperittomien määrä kasvaa
Toivomuslistalla on myös ultraäänilaite paljon tehtävien raskaudenseurantojen avuksi ja peruslääkkeitä potilaille.
– Olen markkinoinut ajatusta lääkeyhtiöille, mutta ne eivät ole osoittaneet kiinnostusta. Luulen, että ne pelkäävät maineensa puolesta. Nyt lääkärit ovat tuoneet omia näytepakkauksiaan.
Paperittomien määrä kasvaa Suomessakin jatkuvasti, joten Global Clinicissä ovet käyvät tiuhaan tahtiin ensi vuonnakin. Tuomolan mukaan vastaavanlaista toimintaa voisi harkita muuallekin Suomeen, esimerkiksi Turkuun, vaikka suurin osa paperittomista asuukin pääkaupunkiseudulla.
– Paperittomien pitäisi saada samaa hoitoa kuin suomalaistenkin. Lähes kaikki heistä ovat monilta osin päähänpotkittuja, ja mukana on myös ihmiskaupan uhreja. Jo lääkärin etiikkakin vaatii hoitamaan heitä.
Mediuutiset palkitsi Pekka Tuomolan Terveydenhuollon 100 vaikuttajaa -gaalassa 14.12.2011.