tiistai 13. joulukuuta 2011

YLE: Parisataa turvapaikanhakijaa lähtee Kontiolahdelta

YLE Pohjois-Karjala: Parisataa turvapaikanhakijaa lähtee Kontiolahdelta 13.12.2011

Arviolta parisataa turvapaikanhakijaa joutuu muuttamaan pois Kontiolahdelta molempien vastaanottokeskusten alasajon vuoksi. Kuudenkymmenen työntekijän kanssa on aloitettu yhteistoimintaneuvottelut irtisanomisista.

Zaira Tsitskieva on viihtynyt liki kolme vuotta kolmen lapsensa kanssa Kontiolahden vastaanottokeskuksessa Paiholan kylässä.

- Kaikki hyvin. Koti ja keittiö ovat hyvät, toteaa Tsitskieva ompelukoneen ääreltä.

Perheenäidille on selvää, missä hän haluaisi jatkaa perhe-elämäänsä, kun lapsetkin ovat juurtuneet kunnalliseen kouluun.

- Paiholassa vastaanottokeskuksessa. Tässä on hyvä, sanoo suomea oppinut Zaira Tsitskieva.

Vaikka halua olisikin jäädä Kontiolahdelle, on tämä epätodennäköistä valtaosalle yli 200 turvapaikanhakijasta.

- Kyllä se siirto tarkoittaa siirtymistä jonkin muun vastaanottokeskuksen rekisteriin ja sitä kautta asumaan joko laitosmaiseen tai asuntopohjaiseen vastaanottokeskukseen jonnekin muualle päin Suomea, kertoo Maahanmuuttoviraston johtaja Jorma Kuuluvainen.

Henkilöstö pelkää työttömyyskortistoa

Jos turvapaikanhakijat yllättyivät, niin näin tekivät myös Kontiolahden vastaanottokeskusten työntekijät. Yhteensä 60 ihmistä aiotaan irtisanoa juuri alkaneissa yhteistoimintaneuvotteluissa. Henkilöstön edustaja ei usko kaikkien työllistyvän kotiseudulleen.

- Kyllä se minun nähdäkseni on täysin mahdotonta. Sosiaalialan paikkoja on hyvin rajallisesti tällä alueella. Ei muutenkaan tuo työllisyystilanne täällä hyvältä näytä, harmittelee Kontiolahden vastaanottokeskuksen luottamusmies Pekka Hämäläinen.

Kontiolahdella vieraillut Maahanmuuttoviraston johtaja Jorma Kuuluvainen myöntää työllistymisvaikeudet.

- Hoivatyössä löytyy todennäköisesti työpaikkoja, että sille puolelle sijoitutaan. Varmasti on myös ihmisiä, joille työllistyminen on vaikeaa.