sunnuntai 11. joulukuuta 2011

HBL: Expon tuomaa

HBL, pääkirjoitus: Jens Berg: Import av Expo 11.12.2011

20 vuotta sitten Ruotsiin juurtui populismin uusi aalto. Ny Demokrati oli vetänyt kalossit jalkaan ja luikahti sisään eduskuntaan yksinkertaisilla vastauksilla vaikeisiin kysymyksiin. Vanavedessä kokoontui äärioikeisto kuuntelemaan kovaäänistä white power -musiikkia. Synkin vuosi oli 1995, jolloin Ruotsi koki useita suoraan uusiin äärimmäisyysliikkeisiin yhdistettyjä murhia. Järjestäytyneen suvaitsemattomuuden vastapainoksi perustettiin aikakauslehti Expo.

Suomi kokee nyt sen mikä tapahtui Ruotsissa 20 vuotta sitten, sanoo Expon päätoimittaja Daniel Poohl, joka vieraili äskettäin maassamme. Viime kevään vaalitulos oli äärimmäinen sanan varsinaisessa merkityksessä, ja Suomen on aika herätä, hän painotti. Hän meni jopa niin pitkälle, että kutsui Jussi Halla-ahoa fasistiksi.

Expo on nykyään enemmän kuin lehti. Expo tekee tutkimusta, järjestää koulutusta ja on ennen kaikkea usein mukana yhteiskunnallisena kommentaattorina. Kun ruotsidemokraatit puhuvat, toimii Expo vastapoolina. Kun tapahtuu rasistisia rikoksia, Expo antaa usein asiantuntijalausunnon. Jopa Utöyan verilöylyn jälkeen ruotsalainen Expo palkattiin selvittämään tapahtumien taustoja.

Voi varmasti olla samaa mieltä Poohlin kanssa, että 1990-luvun alun Ruotsilla on tiettyjä yhtäläisyyksiä nykypäivän Suomen kanssa. Monet Ruotsin populistisista ja suvaitsemattomista ilmauksista muistuttavat siitä, mitä Suomessa nähdään nyt. Molemmissa maissa niihin suhtauduttiin aluksi hymyillen ja jotkut iltapäivälehdet jopa suhtautuivat lausuntoihin vitseinä ja sijoittivat tapaukset viihdeosastoonsa.

On kuitenkin tärkeä muistaa, että tyytymättömyyteen on Suomessa monia syitä. Kansa protestoi myös EU:ta vastaan, sisäpolitiikan vaihtoehdottomuutta vastaan sekä päättäjien ja kansan välistä kuilua vastaan. Kaikki perussuomalaiset eivät ole rasisteja. Mutta tietyt ovat.

Ja juuri tähän tarpeeseen Suomen Expo tulee vastaamaan. Me tarvitsemme kattavaa tietoa rasistisista ja antidemokraattisista liikkeistä. Me tarvitsemme enemmän puoluepoliittisesti riippumattomia kommentaattoreita, kirjoittajia ja tutkijoita, jotka analyyttisesti lähestyvät ja kohtaavat näiden yksilöiden ajatusmaailman.

Expon hallituksen jäsen Mona Sahlin sanoi vierailullaan puolileikillään, että vihdoinkin Pohjoismaissa on yhteinen ja tärkeä asia, jonka vuoksi kokoontua. (käännös)