torstai 8. joulukuuta 2011

Vantaan Sanomat: Vantaalaisnaisten perustama Luetaan yhdessä -verkosto sai demokratiapalkinnon

Vantaan Sanomat: Vantaalaisnaisten perustama Luetaan yhdessä -verkosto sai demokratiapalkinnon 8.12.2011

Yksi oikeusministeriön myöntämien ensimmäisten demokratiapalkintojen saajista on Luetaan yhdessä -verkosto, joka toimii muun muassa Länsimäessä. Verkosto auttaa maahanmuuttajanaisten kotoutumista.

Tasavallan presidentti Tarja Halonen luovutti palkinnot torstaina vapaaehtoistoiminnan juhlaseminaarissa Helsingissä.

Luetaan yhdessä -hankkeen puolesta palkinnon ottivat vastaan verkoston perustajat, vantaalaiset Marja Liisa Toivanen, Pirjo-Riitta Frankenhaeuser ja Pirkko Saavalainen.

Länsimäessä kokoontuu kerran viikossa naisia monista maista: muun muassa Egyptistä, Marokosta, Keniasta, entisistä Balkanin maista, Somaliasta ja Turkista.

Osa naisista on suorittanut suomen kielen kokeen, mutta haluaa edelleen parantaa taitojaan. Osa aloittaa opiskelun alkeista, suomen kielen kirjaimista. Opettajia on syksyn aikana ollut puolenkymmentä, mutta koska paras opetus on henkilökohtaista, vapaaehtoisia voisi olla enemmänkin.

Etelä-Turkin merenrannalta kurdimiehensä kanssa Suomeen muuttanut Bedia Cirey tuli Suomeen jo 12 vuotta sitten. Neljän lapsen äiti on alusta lähtien puhunut suomea rohkeasti.

Pari kuukautta Suomessa oltuaan Cireyn korva kipeytyi.

– Minulla koira kipeä, valitti potilas korvaansa pidellen. Väärinkäsitys puhkesi nauruksi eikä eläinlääkäriä tarvinnut hakea.

Cirey toivoo oppivansa suomea niin hyvin, että voisi joskus toimia tulkkina. Hän kiittää suomalaisia, jotka ovat tukeneet ja auttaneet häntä ja hänen nelilapsista perhettään.

– Olen paljon onnellinen Suomessa, hän sanoo.

Marokkolainen Najia Harcha lukee suomea hyvin, mutta puheen ymmärtäminen on vielä vaikeaa. Kaksi tytärtä ovat jo siinä iässä, että äiti ehtisi päivätöihin.

Harcha on ollut työharjoittelussa leikkipuistossa, hammasklinikalla siivoamassa ja kodinkoneliikkeessä, mutta pysyvää työpaikkaa hän ei ole vielä onnistunut saamaan.

Kenialainen Purity Irungu on suorittanut englannin kielellä tradenomin tutkinnon ja suomen kielen osaamisestakin hänellä on kielitodistus.

Jos cv:ssä ei ole työkokemusta, ei pääse töihin, on Irungu huomannut ja niinpä hänellä on kokemusta monelta alalta. Hän on ollut muun muassa hampurilaisravintolassa, hotellin asiakaspalvelussa, siivoojana ja pakkaajana.

Maahanmuuttajanaisten kanssa suomea lukevat naiset ovat tavallisia suomalaisia vapaaehtoistyötä tekeviä naisia.

Lukeminen ja suomen kielen osaaminen ovat merkittäviä asioita, mutta toisena juonteena tapaamisissa on yhdessä oleminen ja tutustuminen. Kokemuksen mukaan eri maiden naiset löytävät toisensa kulttuurieroista huolimatta.