perjantai 23. joulukuuta 2011

Svenska YLE: Ammattiyhdistys: Kasvihuoneyrittäjät kohtelevat maahanmuuttajia kaltoin

Svenska YLE: Facket: Växthusodlare behandlar invandrare illa 23.12.2011

Utlänningar som kommer till Österbotten för att arbeta inom bland annat växthusbranschen råkar ofta ut för arbetsvillkor som inte är avtalsenliga.

Lasse Parhiala som är regionombundsman vid träfacket menar att utlänningar inte alls arbetar på samma villkor som finländare.
- De får ingen övertidsersättning, ingen ersättning då de är sjuka. De kan bli permitterade när som helst, arbetsgivaren kan komma på en fredag och säga att de ska vara borta följade vecka, säger Parhiala.

Hot förekommer

Han säger också att arbetsgivarna kan hota med att uppehållstillstånd och arbetstillstånd upphör om de utländska arbetstagarna försöker ändra på sin situation.

Ett arbetsavtal kan se bra ut på pappret, men då arbetstagarna kommer till Finland kan situationen bli helt annan. Man kan locka med åtta euro per timme i lön. Men där ingår inga sociala kostnader och övertidskostnader så den slutliga lönen för arbetet kan hamna på dryga tre euro.

Johanna Smith som är grönsaksodlare i Närpes beklagar att utlänningar kan råka ut för orättvisa arbetsvillkor.
- Det är tråkigt att det finns sådana fall men jag har inte hört om något. Jag hoppas att primärnäringen ska sköta om sina arbetare och att det går till på rätt sätt.