maanantai 2. tammikuuta 2012

HS: Vantaan muslimeita opetetaan verhojen suojissa uimaan

Helsingin Sanomat: Vantaan muslimeita opetetaan verhojen suojissa uimaan 2.1.2011

Uimataito auttaa maahanmuuttajia ja heidän lapsiaan sopeutumaan suomalaiseen kulttuuriin, sanoo liikuntajohtaja.

Vantaan Martinlaakson uimahallissa alkaa ensi keväänä pyöriä muslimeille tarkoitettuja uimakouluja.

Tätä varten uimahallin ikkunoihin on vedetty verhot. Uimakoulujen järjestäjinä on uintiseuroja ja muslimien omia järjestöjä.

Uimakoulujen taustalla on se, että Vantaalla monet islaminuskoiset ovat jättäytyneet pois esimerkiksi koulujen uimaopetuksesta uskontonsa vuoksi. Myös islaminuskoisten lasten vanhemmat ovat kieltäneet lapsiaan osallistumasta uimaopetukseen.

Vantaan liikuntajohtajan Veli-Matti Kallislahden mukaan uintitaito kuuluu suomalaiskansalliseen kulttuuriin ja sen oppiminen auttaa maahanmuuttajia sopeutumaan Suomeen.

"Voisin kuvitella, että ne muslimitytöt, jotka kävisivät uimaopetuksessa verhojen ansiosta ja oppisivat uimaan, ehkä veisivät 15 vuoden päästä omat lapsensa tavalliseen uimaopetukseen kouluihin", hän sanoo.

Islamin perinne ja pyhä kirja koraani suhtautuvat alastomuuteen tiukasti. Koraanin mukaan esimerkiksi naisen ei sovi paljastaa ruumistaan muille kuin perheenjäsenille. Islamiin perehtynyt teologian tohtori Ari Hukari sanoo, että alastomuus on tabu myös muslimimiesten kesken.

"Suomalainen saunakulttuuri on monille muslimeille iso järkytys."

Hukari pitää Martinlaakson uimahallin käytäntöä hyvänä ratkaisuna ja uskoo, että se auttaa seuraavia muslimisukupolvia sopeutumaan suomalaiseen kulttuuriin.

Vantaan liikuntapalvelut on saanut runsaasti kriittisiä yhteydenottoja uimakouluihin liittyen. Palautteissa muslimien omia uintivuoroja on pidetty kulttuureja erottavina eikä yhdistävinä.

"Tätä pitää katsoa laajemmassa perspektiivissä. Uimataidon puuttuminen on yksi tekijä, joka erottaa ihmisiä yhteiskunnasta. Jos osaa uida, voi hakeutua suomalaiseen elämään kuuluviin harrastuksiin, kuten uimarannoille", liikuntajohtaja Kallislahti sanoo.

Uimakoulut liittyvät maahanmuuttajille kohdistettuun Sporttia kaikille – liikuntaa kotouttavasti Vantaalla -hankkeeseen.