keskiviikko 4. tammikuuta 2012

Uusi Suomi: Ministeri huolestui Helsingin alueesta – ”Maahanmuuttajien määrä tuplaantuu”

Uusi Suomi: Ministeri huolestui Helsingin alueesta – ”Maahanmuuttajien määrä tuplaantuu” 4.1.2011

Asuntoministeri Krista Kiuru (sd.) vaatii pääkaupunkiseudun kunnilta parempaa yhteistyötä osaavan työvoiman saannin ja kohtuuhintaisten asuntojen tuotannon turvaamiseksi. Kiuru on huolissaan muun muassa segregaatiosta eli syrjäytymisestä. Ilmiötä kutsutaan myös ghettoutumiseksi.

- Yhdyskuntarakenteen hajoaminen ja segregaation eteneminen ovat seudun kaikkien kuntien ongelmia. Samoin julkisen liikenteen ja infran kehittäminen on mitä suurimmassa määrin kaikkien yhteinen asia, Kiuru sanoo tiedotteessaan.

- Maahanmuuttajien määrä enemmän kuin kaksinkertaistuu seuraavien 20 vuoden aikana. Työvoiman kysynnän turvaaminen edellyttää, että alueelle saadaan uutta työvoimaa niin maan sisältä kuin rajojemme ulkopuoleltakin. Nämä ovat asioita, joista kuntien on kannettava yhdessä vastuuta, Kiuru linjaa.

Ministerin mielestä metropolialueen ongelmia ei voida ratkaista ”niin, että yritetään sysätä ongelmia kunnasta toiseen, tai niin, että jätetään itselle vaikeat asiat hoitamatta”.

Kiireellisimpänä asiana Kiuru pitää uusien kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen tarjontaa.

- Odotan nyt, että alueen kunnat, rakennuttajat ja rakentajat näyttävät, että yhteinen tahtotila löydetään vuokra-asuntojen riittävän tuotannon toteuttamiseksi, Kiuru sanoo.

Kiuru kertoi viime syksynä Uuden Suomen haastattelussa pitävänsä ghettoutumista vakavana uhkana Suomelle. Lue haastattelu tästä.

________________________________________________

Tiedote: Asuntoministeri Kiuru: Metropolialueen yhteistyötä tiivistettävä

Helsingin seudun kuntien on otettava tosissaan metropolialueen yhteistyön tiivistäminen, vaatii asuntoministeri Krista Kiuru. Globaali kilpailu edellyttää voimavarojen kokoamista alueen aseman parantamiseksi. Osaavan työvoiman saanti ja kohtuuhintaisen asuntotuotannon turvaaminen vaativat kuntien yhteisiä toimenpiteitä kohtuuhintaisen vuokra-asuntotuotannon lisäämiseksi.

"Helsingin seudun kuntien ja valtion kesken aikaisemmin tehdyt aiesopimukset eivät ole toteutuneet halutulla tavalla, vaan kunnat ovat laistaneet sovituista velvollisuuksista. Yhdyskuntarakenteen hajoaminen ja segregaation eteneminen ovat seudun kaikkien kuntien ongelmia. Samoin julkisen liikenteen ja infran kehittäminen on mitä suurimmassa määrin kaikkien yhteinen asia", Kiuru sanoo.

"Maahanmuuttajien määrä enemmän kuin kaksinkertaistuu seuraavien 20 vuoden aikana. Työvoiman kysynnän turvaaminen edellyttää, että alueelle saadaan uutta työvoimaa niin maan sisältä kuin rajojemme ulkopuoleltakin. Nämä ovat asioita, joista kuntien on kannettava yhdessä vastuuta."

Kiurun mukaan uuden MAL-sopimuksen valmistelussa on tunnistettu hyvin alueelle tärkeät yhteiset kysymykset maankäytön, asumisen, liikenteen ja segregaation ehkäisemisen osalta, mutta sopimuksella ei voida pelkästään velvoittaa yksittäisiä kuntia toteuttamaan yhdessä sovittuja asioita. Metropolialueen yhteistyön syventämiseksi voisi olla syytä harkita, pitäisikö hallitusohjelmaneuvotteluissa sovittu selvitys metropolialuetta koskevan erillisen lain tarpeellisuudesta käynnistää.

"Metropolialueen ongelmia ei voida ratkaista niin, että yritetään sysätä ongelmia kunnasta toiseen, tai niin, että jätetään itselle vaikeat asiat hoitamatta. Odotan, että kaikki alueen kunnat lähtevät mukaan MAL-sopimukseen ja että kunnat sitoutuvat syvempään yhteistyöhön ja toteuttavat yhdessä sovitut tavoitteet", ministeri Kiuru sanoo.

Kiireellisin tehtävä on lisätä metropolialueella uusien kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen tarjontaa. Ilman riittävää kohtuuhintaista vuokra-asuntarjontaa ei alueen myönteinen kehitys ja kasvu voi toteutua. Hallitus on omalta osaltaan luonut edellytykset uusien vuokra-asuntojen rakentamiseen kohtuullistamalla korkotukilainoituksen lainaehdot sekä tarjoamalla alueelle korkotukilainoitusta niin paljon, kun alueella pystytään rakentamaan.

"Odotan nyt, että alueen kunnat, rakennuttajat ja rakentajat näyttävät, että yhteinen tahtotila löydetään vuokra-asuntojen riittävän tuotannon toteuttamiseksi", Kiuru sanoo.