sunnuntai 1. tammikuuta 2012

MTV3: Joka kymmenes korttipetoksesta epäilty romanialainen

MTV3: Joka kymmenes korttipetoksesta epäilty romanialainen 1.1.2011
Ilta-Sanomat: Romanialaisepäiltyjen osuus omaisuusrikoksissa laskussa

Joka kymmenes maksuvälinepetoksesta epäilty on romanialainen. Törkeissä varkauksissa osuus oli tammi-marraskuussa noin kahdeksan prosenttia, ilmenee keskusrikospoliisin tilastoista. Esimerkiksi asuntomurrot katsotaan usein törkeiksi varkauksiksi.

Kun mukaan lasketaan kaikki tyypillisimmät omaisuusrikokset, romanialaisepäiltyjen osuus oli vajaat kaksi prosenttia. Kokonaisosuutta laskevat näpistykset ja varkaudet, joissa epäillyt olivat harvoin romanialaisia. Luvuissa ovat mukana vain selvitetyt rikokset.

Romanialaiset näyttävät joka tapauksessa tekevän paljon omaisuusrikoksia suhteessa heidän lukumääräänsä Suomessa, arvioi erikoissuunnittelija Hannu Niemi Oikeuspoliittisesta tutkimuslaitoksesta.

- Kokonaisprosentti hämää. He ovat Suomessa sijoittuneet lähinnä pääkaupunkiseudulle ja Helsinkiin, jossa osuus on vielä suurempi. Ulkomaalaisista epäillyistä he ovat omaisuusrikoksissa virolaisten jälkeen toisina, ja virolaisia on täällä monta kertaa enemmän, Niemi sanoo.

Kokonaisprosentti laski hieman viime ja toissa vuonna. Romanialaisten rikollisuus Suomessa alkoi yleistyä vuonna 2007, jolloin maa liittyi EU:hun.