torstai 17. syyskuuta 2015

Aamulehti: Koukkuniemeen saapuneet pakolaiset ihmetyttävät: "Tiedottaminen tuntunut puutteelliselta"

Aamulehti: Koukkuniemeen saapuneet pakolaiset ihmetyttävät: "Tiedottaminen tuntunut puutteelliselta" 17.9.2015

Tampereen Koukkuniemen vanhainkodin alueelle majoitetut turvapaikanhakijat ovat herättäneet ihmetystä ainakin joissakin alueella työskentelevissä.

Työntekijät ovat pääsääntöisesti naisia ja pääosin tyhjillään olleeseen Lehtelä-rakennukseen sijoitetut nuoria miehiä.

Alueen hoitoyksiköiden ja rakennusten ovet ovat pääsääntöisesti lukossa, mutta työntekijöistä on tuntunut epämiellyttävältä, kun jotkut hätämajoitukseen sijoitetut ovat käyneet kolkuttelemassa ovia.

Tilanteen organisointi ja tilanteesta tiedottaminen alueella työskenteleville on tuntunut puutteelliselta.

Kotihoidon ja asumispalvelujen tuotantojohtaja Ella Suojalehto Tampereen kaupungilta kertoo, että Koukkuniemen vanhainkodin henkilökuntalle on kerrottu asiasta.

- Asiasta on tiedotettu ensin esimiehille sähköpostitse ja he ovat kertoneet muille työntekijöille. Yöhoitajille on tiedotettu erikseen ja asiasta on ollut myös intranetissä.

Vaikka henkilökuntaa on tiedotettu, Suojalehto pohtii, ovatko kaikki kokeneet sen riittäväksi.

Hätämajoitusta Tampereen kaupungilla koordinoiva Tuula Haapio kertoo, että hätämajoituksessa on vapaaehtoisten lisäksi työssä kuusi kaupungin työntekijää ja vartiointi on järjestetty.

Tampereen kaupunki varustaa uusia hätämajoituspaikkoja tyhjillään oleviin tiloihin Multisillan kouluun ja Hervannan lukioon. Näihin saadaan yhteensä 200 paikkaa. Myös Koukkuniemen Lehtelässä on 200 paikkaa.

Tuula Haapio kertoo, että Multisillan ja Hervannan hätämajoituspaikkojen vartiointi ja alueen asukkaille tiedottaminen mietitään tarkemmin perjantaina.

Viime vuorokauden aikana Tampereelle on saapunut noin 120 turvapaikanhakijaa, joukossa myös lapsiperheitä. Poliisilta saadun arvion mukaan turvapaikanhakijoiden määrä ei ole lähipäivinä laantumassa, joten lisää hätämajoitustiloja tarvitaan.

Tampereelle saapuneita turvapaikanhakijoita on hätämajoitettu ev.lut.seurakuntien tiloihin Torpan leirikeskukseen Ylöjärvelle. Kaivannon sairaalan alueelle Kangasalle saadaan mahdollisesti vielä loppuviikolla transit-vastaanottokeskus.

Järjestelykeskus aloittanee Tornion lukiossa tiistaina

Tornioon ollaan avaamassa Suomen ensimmäistä järjestelykeskusta turvapaikanhakijoille. Sisäministeri Petteri Orpo (kok) arvioi, että keskukseen mahtuvat kaikki Ruotsista rajan ylittäneet turvapaikanhakijat. Keskus on tarkoitus avata lähes ilman käyttöä olevaan entiseen lukioon, joka on parinsadan metrin päässä Ruotsin rajasta.

- Järjestelykeskukseen voidaan ottaa enimmillään muutamia satoja turvapaikanhakijoita, kertoo ylijohtaja Jaana Vuorio Maahanmuuttovirastosta.

Maahanmuuttoviraston tavoitteena on, että järjestelykeskus eli ensivaiheen vastaanottoyksikkö avataan tiistaiaamuna. Asiasta päättää Tornion kaupunginvaltuusto edellisenä päivänä eli ensi maanantaina.

Tornion kaupunginjohtaja Timo Nousiainen oli torstaina soittanut suurimmalle osalle valtuutettuja. Nousiaisen mukaan valtuusto todennäköisesti kannattaa järjestelykeskuksen perustamista.

Rekisteröinnin jälkeen osa turvapaikanhakijoista siirtyy vastaanottokeskuksiin eri puolille Suomea. Orvon mukaan Albanian kaltaisista turvallisista maista saapuvat voidaan käsitellä nopeutetussa prosessissa. Lain mukaan turvapaikanhakija voi olla järjestelykeskuksessa enintään viikon.

- Pyrimme siihen, että selvät tapaukset voidaan käännyttää siinä ajassa, Orpo sanoo.

Turvapaikanhakija velvoitetaan oleskelemaan rekisteröinnin ajan keskuksessa, jollei hänen terveydentilaansa liittyvä tai muu tärkeä henkilökohtainen syy muuta edellytä.