lauantai 19. syyskuuta 2015

Yle: Orpo: "Meidän täytyy saada tilanne hallintaan"

Yle: Orpo: "Meidän täytyy saada tilanne hallintaan" 19.9.2015

Turvapaikanhakijoiden asiat on käsiteltävä järjestelmällisesti, sanoo sisäministeri Petteri Orpo. Eurooppaan halutaan antaa viesti jämäkästä ja oikeudenmukaisesta viranomaistoiminnasta.

Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) sanoo, että Suomen tiukentunut linja tarkoittaa länsirajalla käytännössä sitä, että luvatta maahan tulevat ulkomaalaiset eivät voi jatkaa matkaa ennen kuin heidän asiansa on käsitelty. Kyse ei ole rajatarkastusten palauttamisesta.

Tämä on rajavartioston, poliisin ja maahanmuuttoviranomaisten parhaaksi katsoma toimintatapa, ministeri toteaa. Johtorooli on poliisilla.

Orpo kertoo, että poliisi ottaa kiinni ja ohjaa rajan jälkeen kaikki, jotka haluavat turvapaikkaa, väliaikaisiin majoitustiloihin.

Sitten tutkitaan mahdollisimman nopeasti, onko tulijalla edellytykset turvapaikkaprosessiin. Jos ei ole, tulija voidaan käännyttää, Orpo kertoo.

Turvapaikkaprosessiin pääsevät ohjataan hallitusti eri puolille Suomea vastaanottokeskuksiin.

– Kyse on ennen kaikkea siitä, että meidän täytyy saada tilanne hallintaan. Tämä on se keino.

Ministerin mukaan Suomessa ei voida olla tilanteessa, jossa sadat ihmiset kulkevat ties minne.

– Nyt on kyse niin suurista määristä, että meillä on oikeus ja velvollisuuskin toimia näin, vähän tiukennetusti.

Poliisilla on ulkomaalaislain nojalla oikeus ottaa tulija kiinni ja ohjata tämä väliaikaisiin vastaanottotiloihin, korostaa Orpo.

Torniossa aloittaa tiistaina virallinen järjestelykeskus. Se ja tehostettu viranomaistoiminta ovat voimassa niin kauan kuin tarpeen on, ja toimia voidaan lisätä tarvittaessa, sanoo Orpo. Tilannetta arvioidaan päivittäin.

Suomi haluaa viestiä siitä, että täällä tehdään järjestelmällisesti ja oikeudenmukaisesti – mutta jämäkästi – nämä asiat, perustelee ministeri.