perjantai 18. syyskuuta 2015

Yle: Osa irakilaisista turvapaikanhakijoista jatkoi Suolahdesta kävellen

Yle: Osa irakilaisista turvapaikanhakijoista jatkoi Suolahdesta kävellen 18.9.2015
Keskisuomalainen: Turvapaikanhakijat saapuivat Suolahteen: "Haluamme isoon kaupunkiin"
Keskisuomalainen: Turvapaikanhakijat ymmällään pitkän patikkamatkan päätteeksi: "No train? No bus?"

SPR:n Länsi-Suomen piirin toiminnanjohtaja Pekka Annala kertoo, että Suolahden uuteen hätämajoituspisteeseen tuli viime yönä 52 irakilaista turvapaikanhakijaa. Kymmenen heistä lähti lähes saman tien kävelemään kohti Jyväskylää.

Äänekosken Suolahteen Kivilahden leirikeskukseen perustettiin pikavauhtia turvapaikanhakijoiden hätämajoituspiste. Irakista tulleet turvapaikanhakijat matkustivat yötä myöten Suolahteen, mutta heistä yksitoista päätti saman tien jatkaa matkaa kävellen Jyväskylään.

– Tällä hetkellä keskuksessa on 41 turvapaikanhakijaa, 11 lähti kävellen etelään päin. He eivät olleet tyytyväisiä siihen, että heidät tuotiin keskelle metsää. Suuressa hädässä olevat ovat varmaan ihan tyytyväisiä, kertoo Suomen Punaisen Ristin toiminnanjohtaja Pekka Annala.

Kivilahti on käytännössä hätämajoituspaikka.

– Tämä perustettiin pakon edessä, kun pohjoinen on ihan räjähtämäisillään. Alun perin on sovittu, että vastaanottokeskus tulisi hotelli Särkkään, mutta siellä on vielä joku epäselvyys. Emme alun perin käyneet tätä paikkaa edes katsomassa, mutta koska hätä oli suuri, otimme sen käyttöön Annala sanoo.

Tänään turvapaikanhakijoita on tulossa Saarijärvelle. Kaupunkiin on perusteilla useampiakin majoitustiloja.

Jyväskylässä vastaanottokeskus on tulossa Puuppolaan. Siitä laaditaan parasta aikaa vuokrasopimusta ja haetaan työntekijöitä.

– Voi olla, että käynnistelemme Puuppolan vastaanottokeskusta jo lähiaikoina, Annala arvelee.

Vastaanottokeskusta viritellään myös Joutsan Joutsenlampeen. Se saatetaan avata kuukauden sisällä.

– Joutsenlampea olisi osittain mahdollista käyttää myös hätämajoituspisteenä, mutta remonttia se tarvitsee, Annala sanoo.

Petäjävedellä SPR tekee katselmuksen entisen käsi- ja taideteollisen oppilaitoksen tiloihin ensi viikolla. Sekin on mahdollinen vastaanottokeskuksen paikka.

Hätämajoitustilat ovat kaikki väliaikaisratkaisuja. Niissä ei Annalan mukaan ole tarkoitus majoittua viikkoa pitempään.

___________________________________

Keskisuomalainen: Turvapaikanhakijat saapuivat Suolahteen: "Haluamme isoon kaupunkiin"

Kymmenen miehen joukko Irakista saapuneita turvapaikanhakijoita marssii parhaillaan Äänekosken Suolahdesta kohti Jyväskylää.

Miehet saapuivat viime yönä Rovaniemeltä Suolahteen Kivilahden leirikeskukseen, mutta päättivät jo aamuyöllä jatkaa matkaa eteenpäin.

– Haluame isoon kaupunkiin. Paljonko sinne on matkaa, ryhmän parhaiten englantia puhunut mies kysyi.

Puoli yhdeksältä aamulla joukko käveli Koivistonkyläntien kohdalla kohti Äänekosken Hirvaskankaan ABC-liikenneasemaa. Leirikeskuksesta matkaa oli kertynyt yli kymmenen kilometriä.

Miehet ihmettelivät, miksi bussit eivät liiku. Tieto työnseisauksen osumisesta juuri tälle päivälle lannisti, mutta saman tien ohi ajaneen koulubussin näkeminen piristi ryhmää.

Englantia puhunut mies kertoi, että he jatkavat liikenneasemalle ja yrittävät saada sieltä kyydin kaupunkiin.

Kivilahden leirikeskukseen saapui perjantain vastaisena yönä 41 irakilaista turvapaikanhakijaa. Tulijat ovat täysi-ikäisiä miehiä, ja kaikki ovat jo rekisteröityneet turvapaikanhakijoiksi Suomessa.

______________________________________

Keskisuomalainen: Turvapaikanhakijat ymmällään pitkän patikkamatkan päätteeksi: "No train? No bus?"

Jyväskylään Äänekosken Suolahdesta saapuneet turvapaikanhakijat hämmästelivät perjantaiaamuna kaupungin hiljaisuutta. Kymmenen miehen joukko purkaantui kahdesta taksista Jyväskylän keskustassa aamukymmenen jälkeen.

Irakista saapuneet turvapaikanhakijat saapuivat viime yönä Suolahden Kivilahden leirikeskukseen, jonne bussi toi heidät Rovaniemeltä. Kymmenen miehen joukko päätti jo aamuyöllä jatkaa matkaa eteenpäin. Matka alkoi jalkaisin, ja aamulla he pääsivät Hirvaskankaan ABC-liikenneasemalle.

– Kävelimme tänne yli kuusi tuntia ja olemme ihan väsyneitä. En jaksa jutella juuri nyt. Menemme tästä taksilla Jyväskylän rautatieasemalle ja siitä jatkamme matkaa jonnekin isompaan kaupunkiin, niukasti patikkamatkaansa kommentoinut mies summasi Hirvaskankaalla.

Joukko saapui aamupäivällä Jyväskylään. Matkan aikana suunnitelmat eivät olleet muuttuneet, joskaan eivät selkiytyneetkään.

– Big city (isoon kaupunkiin), ryhmän parhaiten englantia puhunut mies toisti joukon toiveen taksista noustessaan.

– No train? No bus? (Eikö junaa tai bussia?), miehet kyselivät.

Väsyneen ja varautuneen oloinen joukko kaipasi Keskisuomalaisen toimittajalta tietoa Jyväskylästä eteenpäin kulkevista yhteyksistä. Suunnista ryhmän kesken vaikutti kuitenkin olevan erilaisia käsityksiä.

Osa joukosta esitti suunnakseen Rovaniemen, josta bussikyyti heidät eilisillan ja yön aikana kuljetti Keski-Suomeen, osalle määränpää oli Helsinki. Myös lippujen hinnat askarruttivat.

Tämänpäiväisen työnseisauksen vuoksi ryhmälle oli perjantaiaamupäivällä kuitenkin luvassa useiden tuntien odotus.