torstai 17. syyskuuta 2015

Pohjolan Sanomat: Kemissä ja Torniossa osoitetaan mieltä

Pohjolan Sanomat: Kemissä ja Torniossa osoitetaan mieltä 17.9.2015

Kemissä ja Torniossa järjestetään turvapaikanhakijoiden maahantuloa vastustava mielenosoitus lauantaina.

Kemin mielenosoituksen järjestäjä Mika Ranta sanoo, että tapahtuma on poliittisesti sitoutumaton. Se on tarkoitettu viestiksi Suomen hallitukselle.

- Kansa on huolissaan hallitsemattomaksi muuttuneesta maahanmuutosta. Se on tämän mielenosoituksen viesti.

Tieto mielenosoituksesta on levinnyt sosiaalisen median kautta. Torstaina puolelta päivin mielenosoitukseen oli facebookissa ilmoittautunut runsaat 600 henkeä.

Ranta sanoo ihmisten olevan huolissaan, koska he pelkäävät suurista maahanmuuttajamääristä seuraavan ongelmia.

Kotouttaminen ei ole hänen mukaan onnistunut oikein missään Euroopan maassa. Lähin hyvä huono esimerkki on Ruotsi.

Lapin poliisin apulaispoliisipäällikkö Esko Rasi sanoo, että sekä Kemin että Tornion mielenosoituksesta on jätetty asianmukainen ilmoitus.

Mielenosoituksen ajan ja paikan lisäksi ilmoituksessa on esitettävä muun muassa arvio osallistujamäärästä.

- Kemin tapahtuman määräksi arvioitiin noin 600, Tornion hieman vähemmän.

Tapahtuman järjestäjä on vastuussa siitä, että kaikki sujuu asiallisesti. Järjestyksen valvojia pitää olla riittävä määrä.

Rasi sanoo, että karkean nyrkkisäännön mukaan valvojia on oltava yksi sataa osallistujaa kohti. Myös tältä osin järjestäjien ilmoitukset olivat asianmukaisia.

Turvapaikanhakijoiden tulva Suomeen on laajentunut nopeasti. Esko Rasi sanoo, että poliisi on varautunut siihen, että tilanteen nopea muuttuminen heijastuu myös ilmapiiriin.

Rasin mukaan poliisi seuraa asiaan kuuluvalla tavalla myös Kemin ja Tornion mielenosoituksia. Kun tapahtumat ovat eri aikaan, varautuminen hoituu yksillä järjestelyillä.

Torstaina puoleen päivän mennessä poliisille ei ollut tullut ilmoitusta mahdollisesta vastamielenosoituksesta. Kokoontumisilmoitus on jätettävä vähintään kuusi tuntia ennen tapahtumaa.