Keskisuomalainen: Turvapaikanhakijoiden määrä saattaa kasvaa ensi viikolla 14.11.2015
Rajatarkastusyksikön päällikkö, everstiluutnantti Jaakko Ritola ennustaa, että ensi viikolla Suomeen tulee ehkä tavanomaista enemmän turvapaikanhakijoita. Sen jälkeen tilanne tasaantuu ja Tornioon saapuvien pakolaisten määrä putoaa viimeaikaista pienemmäksi.
– Uskoisin, että Ruotsin aloittamat rajatarkastukset aiheuttavat tällaisen kehityksen. Ruotsissa ja muualla Euroopan Schengen-alueella on paljon laittomasti maassa oleskelevia henkilöitä, jotka eivät ole vielä hakeneet turvapaikkaa. He voivat lähteä liikkeelle ja osa heistä saapuu ensi viikolla Tornion rajanylityspaikalla, Ritola veikkaa.
Sen jälkeen taas Ruotsiin pyrkivien turvapaikanhakijoiden määrä todennäköisesti vähenee rajatarkastusten vuoksi. Tämä heijastunee myös Suomeen entistä pienempänä pakolaisvirtana.
Saksa, Itävalta ja Slovakia ottivat käyttöön rajatarkastukset vapaan liikkuvuuden Schengen-alueen sisällä jo syyskuussa. Ruotsi aloitti tarkastukset torstaina ja Tanskassa pohditaan niiden käyttöön ottoa.
– Suomessakin on valmius aloittaa tarkastukset lähes välittömästi, jos valtioneuvosto niin päättää. Rajavartiolaitos voisi aloittaa ensimmäiset toimet muutaman tunnin sisällä päätöksestä. Täysi tohina olisi päällä 1-2 vuorokauden kuluessa, Jaakko Ritola kertoo.
Hänen mukaansa Suomen rajatarkastuksilla ei kuitenkaan olisi juurikaan vaikutusta turvapaikanhakijoiden määrään.
– Olemme Euroopassa pussin perällä ja kaikki turvapaikkaa hakeneet ohjataan joka tapauksessa turvapaikkaprosessiin. On käytännössä sama minkä viranomaisen kautta ihminen turvapaikkaa hakee.
Suomessa rajatarkastukset vaatisivat myös suuret resurssit. Viime vuonna Suomen ulkorajan ylitti 16,5 miljoonaa ihmistä, joihin siis kohdistui rajatarkastus. Sisärajan vapaasti ylittäneitä oli peräti 45 miljoonaa.
– Jos tätä joukkoa ruvettaisiin valvomaan, niin joutuisimme irrottamaan siihen väkeä ulkorajavalvonnasta, käytännössä Venäjän rajalta. Resurssimme joutuisivat tiukoille.
Tornion keskus Euroopan paras
Nykyisin valtaosa turvapaikanhakijoista tulee Suomeen Tornion järjestelykeskuksen kautta. Se toimii hyvin ja muualla Euroopassa ei vastaavia ole vielä onnistuttu perustamaan.
– Voi hyvin sanoa, että Tornion järjestelykeskus on Euroopan paras. Toivottavasti muuallekin niitä saadaan perustettua, niin kuin on suunniteltu.
Inarin kunnassa sijaitsevan Raja-Joosepin rajanylityspaikan kautta tuli viime viikolla ennätysmäiset 40 turvapaikanhakijaa Venäjältä Suomeen. Julkisuudessa on arveltu, että pakolaisvirrat voivat lisääntyä jatkossa merkittävästi Venäjältä.
– Meillä ei ole tietoa, että näin tulisi käymään. Olemme kuitenkin varautuneet perustamaan toisen järjestelykeskuksen myös muualle Suomeen, jos tilanne niin vaatii.
Palautuksissa suuri haaste
Suomesta on hakenut tänä vuonna turvapaikkaa jo yli 28 300 pakolaista. Sisäministeri Petteri Orpo arvioi viime tiistaina, että turvapaikanhakijoista noin joka kolmas saa turvapaikan Suomesta.
Tämä tarkoittaa sitä, että Suomesta tähän mennessä turvapaikkaa hakeneista ihmistä joutuu lähtemään pois jopa yli 18 800. Lisäksi uudet hakijat lisäävät koko ajan myös maasta poistettavien määrää.
– Tässä on suuri haaste viranomaisille. Kielteisen päätöksen saaneilla on ensisijaisena vaihtoehtona poistua vapaaehtoisesti Suomesta. Ne jotka eivät lähde vapaaehtoisesti, saatetaan pois poliisin ja rajavalvontaviranomaisten toimesta.
Nopein ja tehokkain tapa maasta poistoon kaukaisiin maihin on lentokoneen käyttö. Se kuitenkin sitoo viranomaisia, sillä ilmailusäännösten mukaan muutoin kuin vapaaehtoisesti palautettavaa pakolaista kohden tulee lentokoneessa olla myös viranomainen.
– Heiltä menee palautuslentoon vähintään yksi työpäivä. Se on pois muusta työstä, Jaakko Ritola muistuttaa.
Tänä vuonna palautuslentoja on järjestetty jonkun verran. Tarkkoja lukuja viranomaiset eivät kuitenkaan paljasta.