lauantai 14. marraskuuta 2015

Yle: Maahanmuuttovirasto: "Turvapaikanhakijat entistä tarkempaan syyniin"

Yle: Maahanmuuttovirasto: "Turvapaikanhakijat entistä tarkempaan syyniin" 14.11.2015

Maahanmuuttovirasto aikoo reagoida Pariisin terrori-iskuun kiinnittämällä aiempaa enemmän huomiota Suomeen saapuvien turvapaikanhakijoiden taustojen tutkimiseen. Virasto ei ole vielä antanut ohjeita vastaanottokeskuksille.

Pariisin terrori-isku tulee näkymään turvapaikanhakijoiden taustojen tutkimisessa. Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo kertoo, että siihen aiotaan nyt kiinnittää aiempaa enemmän huomiota.

Repo kertoo, että tekijöiden tausta vaikuttaa jatkossa merkittävällä tavalla maahan pyrkivien henkilöiden profilointiin.

– Meillä on velvollisuus arvioida onko syytä epäillä henkilön syyllistyneen sotarikoksiin, rikoksiin ihmisyyttä vastaan tai onko hänellä esimerkiksi terroristiyhteyksiä.

Pariisin iskun uskotaan lisäävän levottomuutta

Maahanmuuttovirastossa ei tehdä asian suhteen uusia päätöksiä viikonlopun aikana.

– Kun työt alkuviikosta jatkuvat, niin käymme asiaa läpi ja kiinnitämme yhä enemmän huomiota hakijoiden profilointiin, kertoo turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo.

Repo uskoo, että Pariisin terrori-iskulla voi olla vaikutuksia myös suomalaisten asenteisiin turvapaikanhakijoita kohtaan. Kun maassa on henkilöitä, jotka yhdistetään iskun tekijöihin taustansa vuoksi, voi tilanne muuttua levottomaksi. Toistaiseksi esimerkiksi vastaanottokeskuksille ei ole vielä lähetetty toimintaohjeita.

– Viranomaisilla on velvollisuus kertoa miten asiaan reagoidaan. Kyllä täällä varpaillaan ollaan koko ajan.