tiistai 12. tammikuuta 2016

HS: Helsingin lumitöitä johtava poliitikko haluaa turvapaikanhakijat ilmaiseksi lumitöihin – ”talkootyö toisi turvapaikanhakijoille mielekästä tekemistä”

Helsingin Sanomat: Helsingin lumitöitä johtava poliitikko haluaa turvapaikanhakijat ilmaiseksi lumitöihin – ”talkootyö toisi turvapaikanhakijoille mielekästä tekemistä” 12.1.2016

Apulaiskaupunginjohtaja Sauri pitää ehdotusta hyvänä. Hän korostaa, ettei turvapaikanhakijoita voi kuitenkaan pakottaa lumitöihin.Helsingin lumitöistä vastaavaa lautakuntaa johtava Terhi Koulumies (kok) haluaa Helsingin turvapaikanhakijat ilmaiseksi lumitöihin.

Helsingissä on satanut tiistain vastaisesta yöstä saakka lunta paikoin jopa parikymmentä senttimetriä. Koulumiehen johtama yleisten töiden lautakunta saikin tiistaina katsauksen lumitöiden tilanteeseen kaupungissa. Lautakunnan tehtävänä on johtaa rakennusvirastoa ja siten myös Helsingin katujen auraustöitä.

”Lumien auraus kaduilta kuuluu kaupungin vastuulle, mutta auran jälkeen kadun reunaan jää usein lumivalli, joka kiilaa parkissa olevat autot nalkkiin kadun reunaan”, Koulumies kirjoittaa kokouksen jälkeen lähettämässään lehdistötiedotteessa.

”Kutsunkin nyt turvapaikanhakijat helsinkiläisten avuksi lumitalkoisiin! He voisivat hyvin lapioida autoja esiin lumivallien takaa. Uskon että talkootyö toisi turvapaikanhakijoille mielekästä tekemistä ja samalla he saisivat tuntea itsensä arvokkaiksi ja hyödyllisiksi yhteiskuntamme jäseniksi”, hän kirjoittaa.

”Vapaaehtoisen lumenluonnin organisoijaksi ehdotan esimerkiksi Suomen Punaista Ristiä ja vastaanottokeskusten henkilöstöä. Rakennusvirastosta luvataan lainata talkootyöläisille lapioita. Kiinnostuneet voivat olla asiassa yhteydessä rakennusviraston vapaaehtoistyötä koordinoivaan Elina Nummeen ”, Koulumies kirjoittaa.

Koulumiehen mielestä turvapaikanhakijat voisivat auttaa talkootyönä myös iäkkäiden ihmisten omakoti- ja rivitalojen kulkuväylien lapioimisessa.

Rakennusviraston toimintaa johtava apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri (vihr) sanoo, ettei Koulumiehen ehdotus ole ”ollenkaan huonompi”.

”Jos turvapaikanhakijoilta tällaista kiinnostusta löytyisi, niin rakennusvirasto pystyy antamaan heille välineitä tällaisten käsipelillä tehtävien lumitöiden tekemiseen”, Sauri sanoo HS:lle.

”Meillä on tuhansia turvapaikanhakijoita, jotka kaikesta päätellen pitkästyvät turvapaikkapäätöksiä odotellessa. Tämä olisi yksi mahdollisuus liikunnan ja muiden aktiviteettien ohella tarjota heille jotain hyödyllistä tekemistä.”

Saurin mielestä turvapaikanhakijoiden käyttämisessä ilmaiseksi ei ole moraalista ongelmaa.

”Tällainen olisi tietenkin täysin vapaaehtoista. Ei ketään voisi lumitöihin pakottaa”, hän sanoo.

Saurin mielestä asiasta kiinnostuneet turvapaikanhakijat voisivat aloittaa vastaanottokeskusten ympäristöstä. Hän ei ole kuullut, että vastaavaa toimintaa olisi käytössä muualla Euroopassa.

”Helsingissä on ollut turvapaikanhakijoita vastaavassa toiminnassa aiemminkin mukana. Esimerkiksi viime lokakuussa Kaivopuistossa oli turvapaikanhakijoita haravoimassa talkootöinä”, Sauri kertoo.

Koulumiehen mukaan tiistain ja keskiviikon välisenä yönä Helsingin katuja puhdistaa noin 300 lumiauraa.

”Kaikki liikenevä kalusto eli ainakin kolmisensataa lumiauraa lähtee kaduille auraamaan lunta pois yön aikana. Koska kuljettajien vuorokautinen työaika on rajallinen, se on nähty tällä kertaa järkeväksi keskittää ensi yöhön. Siten kadut saadaan mahdollisimman puhtaiksi aamun työmatkaliikennettä varten”, Koulumies kirjoitti tiistai-iltana.