perjantai 8. tammikuuta 2016

Yle: Kansliapäällikkö Nerg: Turvapaikanhakijoiden turhautuminen alkaa näkyä

Yle: Kansliapäällikkö Nerg: Turvapaikanhakijoiden turhautuminen alkaa näkyä 8.1.2016

Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg muistuttaa, että suomalaisessa, järjestäytyneessä yhteiskunnassa yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpito kuuluu aina viranomaiselle. Yle Uutisille asiaa kommentoineen Nergin mukaan rasistista tai turvapaikanhakijoita kohtaan suuntautuvaa katupartiotoimintaa ei voida sallia.

– Siinä on väkivallan mahdollisuus. Se voi aikaansaada yleisen järjestyksen ja turvallisuuden kannalta erittäin vaarallisia tilanteita, Nerg huomauttaa.

Nerg myöntää, että julkisuuteen annettu viesti on ollut epäselvä. Hän selittää epäselvyyttä sillä, että Suomessa on perinteisesti ollut sellaista katupartiointia, jossa esimerkiksi vanhemmat ovat koulujen päättäjäisviikonloppuina menneet seuraamaan jälkikasvunsa tekemisiä.

– Tämän syksyn aikana syntyneet katupartiot ovat uusi ilmiö, joka pitää ehdottomasti vain ja ainoastaan kieltää.

Myös uutenavuotena Helsinkiä mahdollisesti uhanneista levottomuuksista on esiintynyt julkisuudessa ristiriitaista tietoa. Nerg muistuttaa, että uudenvuoden aatto on sellainen juhlapyhä, johon poliisi varautuu aina äärimmäisen vakavasti.

Tänä uutenavuotena sekä Keskusrikospoliisille että Länsi-Uudenmaan poliisilaitokselle oli tullut tiedustelutietoa, jonka mukaan Kirkkonummella sijaitsevassa Aavarannan vastaanottokeskuksessa oli merkkejä rikokseen yllyttämisestä.

– Helsingin keskustaan kerääntyi paljon ihmisiä, mukana paljon ulkomaalaistaustaisia ihmisiä. Heitä kokoontui yksittäisiin isoihin tiloihin. Poliisi oli varautunut tähän äärimmäisen hyvin ja onnistui siinä erinomaisesti, Nerg sanoo.

Nergin mukaan poliisi onnistui estämään häiriköinnin esimerkiksi Helsingin asematunnelissa, jonne poliisin mukaan kokoontui uudenvuodenaaton iltana tuhat ulkomaalaista.

Nerg selittää turvapaikanhakijoihin liittyviä levottomuuksia ja häiriköintiä turhautumisella.

– Pääsyy näyttäisi olevan se, että he ovat tulleet tänne ja Suomi ei olekaan sellainen paratiisi kuin he ovat kuvitelleet.