tiistai 28. syyskuuta 2010

Verkkouutiset: Suomessa asuu kasvava joukko ihmisiä ilman oleskelulupaa

Verkkouutiset: Suomessa asuu kasvava joukko ihmisiä ilman oleskelulupaa 28.9.2010

Arlindo Antonio on asunut Suomessa seitsemän vuotta. Virallisesti häntä ei ole olemassa.

Antonion kaltaisia ilman oleskelulupaa eläviä ihmisiä asuu Euroopassa kasvava joukko. Toimittaja Kaisa Viitanen ja valokuvaaja Katja Tähjä tutustuivat vuoden ajan ihmisiin, jotka elävät viranomaisilta piilossa. Lopputuloksena syntyi kirja Paperittomat, jossa luvattomasti maassa oleskelevat kertovat elämäntarinoitaan.

- Suomessa heillä ei ole oikeutta terveydenhuoltoon tai muihin palveluihin. Monissa muissa maissa auttamassa on vapaaehtoisia ja järjestöjä. Täällä paperiton on todella yksin, Viitanen kertoo.

Viitasen tapaamien ihmisten taustat ovat hyvin erilaisia. Yksi on lähtenyt kotimaastaan eurooppalaisen rakkauden perässä, toinen on paennut poliittista vainoa.

Nigerialainen West Chka asuu Helsingissä kerrostalon kellarissa ja siivoaa pimeästi ravintolaa. Hän pakeni Eurooppaan, koska joutui kotimaassaan hengenvaaraan kristinuskonsa takia. Espoossa piilotteleva Antonio kertoo olevansa entinen lapsisotilas, jonka henki Angolassa on uhattuna.

Tarinansa kertoneita yhdistää kiinnijäämisen pelko. He esiintyvät haastatteluissa salanimillä. Antoniota ja Chkata yhdistää myös se, että Maahanmuuttovirasto ei ole uskonut heidän puhuvan totta.

Miljoonia ilman papereita

Luvattomasti Euroopassa oleskelevien määrästä ei ole tarkkaa tietoa. Arviot vaihtelevat viidestä kahdeksaan miljoonaan.

Viitanen tutustui paperittomiin ensimmäistä kertaa Amsterdamissa. Hän päätyi vuorotteluvapaalla vapaaehtoiseksi järjestöön, joka auttoi EU:n ulkopuolelta tulleita ihmisiä, joilla ei ollut oleskelulupaa.

- Nämä ihmiset ovat monessa mukana, mutta he eivät näy. Usein he ovat niitä, jotka siivoavat kauppojen lattioita ja poimivat eurooppalaisten tomaatit.
Viitanen toivoo, että kirja antaa aineksia kiivaana käyvään maahanmuuttokeskusteluun.

- Toivoisin, että keskustelu lähtisi nykyistä enemmän inhimillisestä näkökulmasta. Onko oikein, että perhe on niin peloissaan, että lapsi ei pääse kouluun, Viitanen kysyy.

Entä mitä afrikkalaismiehille nykyisin kuuluu? Chka on saanut perheenlisäystä Suomessa, mutta ei ole koskaan nähnyt pian yksivuotiasta lastaan. Hän odottaa oleskelulupaa Nigeriassa.

Antonio asuu Helsingissä ja opiskelee rakennusalaa. Hänen oleskelulupahakemuksensa on käsittelyssä ja tulevaisuus Suomessa toistaiseksi avoinna.