lauantai 4. heinäkuuta 2015

HS: Irakilaismies aikoi tappaa tytön kunniasyistä

Helsingin Sanomat: Irakilaismies aikoi tappaa tytön kunniasyistä 4.7.2015
Irakilaistyttö: Veli voi tehdä mitä vain

Käräjätuomion mukaan nuori mies oli sopinut isänsä kanssa sisarensa tappamisesta Helsingissä. Miesten mielestä tyttö oli vienyt perheeltä kunnian.

Nuori irakilaismies on tuomittu sisarensa tappamisen valmistelusta vankilaan Helsingin käräjäoikeudessa.

Tuomion mukaan mies suunnitteli henkirikosta palauttaakseen perheensä maineen ja kunnian. Miehen mielestä 16-vuotias sisar ei noudattanut perheen kulttuurin ja islamin uskonnon mukaisia perinteitä.

20-vuotias mies oli sopinut tuomion mukaan siskonsa tappamisesta heidän isänsä kanssa.

Käräjäoikeus määräsi miehelle kahden vuoden ja yhden kuukauden ehdottoman vankeusrangaistuksen. Tuomio tuli törkeän henkeen ja terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta sekä pahoinpitelystä.

Kyseessä on tiettävästi Suomen ensimmäinen tuomio kunniaan liittyvän perheen sisäisen henkirikoksen valmistelusta. Rikos tapahtui Helsingissä tämän vuoden huhtikuussa.

Irakilaisperhe muutti Suomeen viitisen vuotta sitten.

Perheeseen kuului isä, äiti, poika ja tytär. Isä muutti vanhempien eron jälkeen takaisin Irakiin vuonna 2012.

Perheen 20-vuotias poika kertoi oikeudessa, että heidän kulttuurissaan tyttöjen on elettävä tiettyjen sääntöjen mukaan perheen maineen vuoksi.

Vastoin veljensä ja äitinsä kieltoja tyttö oli liikkunut ulkona muulloinkin kuin koulumatkoilla, tavannut tuntemiaan tyttöjä ja poikia sekä pukeutunut perheensä mielestä epäsopivasti.

Mies myönsi muun muassa lyöneensä siskoaan sekä ottaneensa kiinni hänen hiuksistaan ja potkineensa häntä jalkoihin, kun sisko ei totellut häntä.

Tilanne kärjistyi tämän vuoden huhtikuussa. Tyttö karkasi tuolloin kotoaan.

20-vuotiaan miehen mielestä karkaaminen loukkasi häntä ja saattoi pilata perheen maineen. Raivostunut veli yritti löytää siskonsa ja teki hänestä katoamisilmoituksen poliisille.

Mies lähetti useille ihmisille viestejä, joissa kertoi tappavansa sisarensa ja ostaneensa aseen.

"Jos saan hänet kiinni, tapan saman tien. Voi Jumala, jos en tapa häntä. Jos äiti on tappamista vastaan, tapan äidinkin. Ei minua haittaa, vaikka joudun vankilaan", mies kirjoitti.

Hän kertoi myös poliisille tappavansa siskonsa, jos tämä ei palaa kotiin ja alistu sääntöihin. Tyttö oli ollut pois kotoaan viitisen päivää, kun veli kuuli hänen olevan Vuosaaren McDonald's-ravintolassa. Veljen kaveri haki tytön sieltä Vuosaaren metroaseman lähelle veljen luokse.

Todistajien mukaan mies oli yrittänyt lyödä siskoaan, mutta toinen mies esti sen.

Paikalle tuli myös vartija ja poliisi. Poliisi toimitti tytön sosiaaliviranomaisten huostaan, koska hän pelkäsi mennä kotiin.

Mies kiisti oikeudessa aikoneensa tappaa siskonsa tai hankkineensa asetta. Hän kertoi vain uhonneensa suuttuneena.

Käräjäoikeus kuitenkin vakuuttui, että mies oli laatinut toteuttamiskelpoisen tappamissuunnitelman ja aikoneensa toteuttaa sen.

Mies oli lähettämissään viesteissä harkinnut eri tapoja tappaa sisarensa, täsmentänyt tapposuunnitelmiaan ja ilmoittanut hankkivansa aseen.

Hän kertoi myös poliisille, miten hän tappaa siskonsa ja minkä rangaistuksen hän siitä saa oikeudessa. Lisäksi hän sanoi muuttavansa vankilasta vapautumisen jälkeen takaisin Irakiin.

Käräjäoikeuden mukaan miehen suunnitelma oli niin yksityiskohtainen, ettei kyse voinut olla vain uhoamisesta.

Kunniaan liittyvän väkivallan yleisyydestä ei ole olemassa tilastoja Suomessa.

Asia tulee esiin kuitenkin viikoittain esimerkiksi Monika-Naisten liiton työssä. Järjestö auttaa väkivaltaa kokeneita maahanmuuttajataustaisia naisia ja lapsia.

Väkivalta voi olla fyysisen vapauden riistämistä tai painostamista. Nuori tyttö ei saa olla hetkeäkään yksin, vaan hänellä on aina saattaja esimerkiksi koulumatkoilla.

"Sitten on ihan raakaa fyysistä väkivaltaa", Voimavarakeskus Monikan johtaja Natalie Gerbert kertoo.

Kunniaan liittyvän väkivallan muotoja voivat olla myös pakkoavioliitot ja itsemurhaan pakottaminen. Gerbertin mukaan Suomestakin lähetetään nuoria tyttöjä avioliittoon ulkomaille. Liittoja solmitaan Suomessakin.

"Meille tulee tietoon parikymmentä tapausta vuodessa. Se on tietenkin vain jäävuoren huippu", Gerbert sanoo.

Helsingin poliisin väkivaltarikosyksikköön asti kunniaan liittyvät rikokset tulevat äärimmäisen harvoin. Vuosaaren tapaus on ainoa, jota on tänä vuonna tutkittu "kunniajuttuna".

"Kynnys on äärettömän korkea, että asiasta lähdetään meille asti kertomaan", rikosylikomisario Arto Karalahti sanoo.


Fakta
Häpeä "hyvitetään" väkivallalla


- Niin sanottu kunniaan liittyvä väkivalta tarkoittaa suvun kokeman häpeän "hyvittämistä" väkivallalla tai kuolemalla. Uhrina on tyttö tai nainen.
- Muita muotoja ovat painostus, vapauden rajoittaminen, pakkoavioliitto ja raiskaus.
- Suomessa ilmiö liittyy yleensä muslimitaustaisiin maahanmuuttajiin Somaliasta, entisen Jugoslavian alueelta, Turkista, Irakista, Iranista, Afganistanista ja Pohjois-Afrikasta.
- Ruotsissa "kunniamurha" nousi keskusteluun 2002, kun 56-vuotias kurdimies ampui 26-vuotiaan tyttärensä perheen silmien edessä.
- Suomessa ei ainakaan poliisin tiedossa ole vastaavia henkirikoksia.