perjantai 31. heinäkuuta 2015

Yle: Turvapaikanhakijat työllistävät poliisia Tampereella

Yle: Turvapaikanhakijat työllistävät poliisia Tampereella 31.7.2015
Yle: Turvapaikanhakijan kuuleminen lykkää poliisin muita töitä

Sisä-Suomen poliisilaitoksen alueelle on tullut jo enemmän turvapaikanhakijoita kuin koko viime vuonna yhteensä.

Turvapaikanhakijoiden määrän arvioidaan kaksinkertaistuvan tänä vuonna Pirkanmaalla.

Sisä-Suomen poliisilaitoksen alueella hakemuksen turvapaikasta on tehnyt 250 henkilöä, kun koko viime vuonna turvapaikanhakijoita oli 210. Suuri osa hakemuksista tehdään Tampereella, Jyväskylässä vain muutama.

Koko Suomeen turvapaikanhakijoita on maahanmuuttoviraston mukaan saapunut alkuvuonna yli 3700, mikä sekin on enemmän kuin koko viime vuonna, jolloin hakijoita oli reilut 3600.

Eniten turvapaikanhakijoita Suomeen tulee Irakista ja Somaliasta.

____________________________

Yle: Turvapaikanhakijan kuuleminen lykkää poliisin muita töitä

Poliisin on aloitettava turvapaikanhakijan kuuleminen 72 tunnin sisällä saapumisesta, mikä merkitsee muiden töiden lykkääntymistä. Esimerkiksi Kemiin on saapunut kuluneen vuoden aikana peräti noin 300 turvapaikanhakijaa.

Turvapaikanhakijoiden runsas määrä Kemissä työllistää poliisia. Kemiin on saapunut tämän vuoden aikana peräti kolmisensataa turvapaikanhakijaa, kun esimerkisi Rovaniemelle vain 50.

Kemin hakijasuma johtuu valtakunnanrajan läheisyydestä ja siitä, että tulijat tietävät Kemin vastaanottokeskuksesta.

Poliisin on aloitettava hakijan kuuleminen 72 tunnin sisällä saapumisesta, mikä merkitsee muiden töiden lykkääntymistä. Työruuhkaa kuitenkin helpottaa lomakauden loppuminen.

– Totta kai se täytyy priorisoida niin, että kaikki vakavimmat jutut hoidetaan ihan välittömästi, mutta jos pystytään siirtämään jotain asioita vähän tuonnemmaksi, niin ne siirretään, kertoo Lapin apulaispoliisipäällikkö Seppo Kinnunen.