perjantai 31. heinäkuuta 2015

Etelä-Saimaa: Miten maahanmuuttaja työllistyy Suomessa? Kaakkois-Suomessa ulkomaalaisten työnhakijoiden työttömyysaste 40 prosenttia

Etelä-Saimaa: Miten maahanmuuttaja työllistyy Suomessa? Kaakkois-Suomessa ulkomaalaisten työnhakijoiden työttömyysaste 40 prosenttia 31.7.2015

Turvapaikanhakija saa työskennellä Suomessa jo ennen oleskeluluvan saamista. Se ei ole itsestään selvää, sillä monissa Euroopan unionin maissa työnteko on turvapaikanhakijoilta kielletty.

— Suomessa turvapaikanhakija saa työskennellä kolme kuukautta maassa oltuaan, Pakolaisneuvonnan tiedottaja Sanna Rummakko toteaa.

Työllistyminen on kuitenkin hankalaa. Konnunsuon vastaanottokeskuksessa oleskelulupaa odottaa tällä hetkellä reilut 380 turvapaikanhakijaa. Vastaanottokeskuksen johtaja Jari Kähkösen muistin mukaan yksikään turvapaikanhakija ei ole työskennellyt.

— Turvapaikanhakijan työllistyminen on näillä leveysasteilla melko mahdotonta, Kähkönen harmittelee.

Oleskeluluvan saamisen jälkeen työllistyminen helpottuu, mutta helpoksi se ei muutu. Viime vuonna Maahanmuuttovirasto myönsi oleskeluluvan 20 371 hakijalle.

Jokaiselle oleskeluluvan saaneelle tehdään kotoutumissuunnitelma kotikunnan ja työ-ja elinkeinotoimiston (TE-toimisto) yhteistyössä. Siihen kuuluvat kieliopinnot ja työllistymissuunnitelma.

Sitä, kuinka moni lopulta työllistyy, ei TE-toimistossa tiedetä.

Työnvälitystilaston mukaan Kaakkois-Suomessa on tammi-kesäkuun aikana ollut rekisteröityneenä yhteensä 5 200 ulkomaalaista työnhakijaa, ja heidän työttömyysasteensa on ollut noin 40 prosenttia.

Lue lisää painetusta lehdestä tai digilehdestä.