torstai 2. heinäkuuta 2015

HS: Rasistista, sanovat päätoimittajat

Helsingin Sanomat: Rasistista, sanovat päätoimittajat 2.7.2015

Kahden kulttuuripainotteisen aikakauslehden päätoimittajat käyttävät rasisti-sanaa Suomen hallitusta puntaroivissa uusissa pääkirjoituksissaan. Image-lehden päätoimittaja Heikki Valkama kirjoittaa: "Perussuomalaisten hallitukseen nousussa on mielenkiintoista se, että vallan kahvaan on päässyt nyt toden teolla puolue, jonka kansanedustajat ovat avoimesti rasistisia."

Musiikkilehti Rondon päätoimittaja Harri Kuusisaari kirjoittaa: "Rasistinen puolue on päässyt hallitukseen, millä on seurauksensa."

Musiikkilehti Rondon päätoimittaja Harri Kuusisaari, mitä tarkoitit "rasistisella puolueella"?

"Tarkoitan perussuomalaisia, mutta myönnän, että asia olisi pitänyt perustella tarkemmin, koska rasisti-sanaa ei soisi käytettävän kevein perustein. Tarkoitin sitä, että Suomen viimeaikaisessa historiassa hallituksessa on nyt ensimmäistä kertaa puolue, jonka toimissa ja kannanotoissa on muukalaisepäluuloisia piirteitä."

Image-lehden päätoimittaja Heikki Valkama, tarkoitatko, että kaikki perussuomalaisten kansanedustajat ovat rasisteja?

"En tarkoita. Ajatus todella on, että persujen kansanedustajissa on rasisteja. Eivät missään nimessä kaikki. Ei siis ole tarkoitettu niin tulkittavaksi."

Kutsuit Twitterissä myös puolueesta erotettua entistä kansanedustajaa James Hirvisaarta rasistiksi. Kuinka monet nykyisistä perussuomalaisten kansanedustajista ovat mielestäsi "avoimesti rasistisia" ja haluatko nimetä heidät?

"En halua tässä nimetä. Joidenkin perussuomalaisen kansanedustajien ajatusmaailmasta tai mielipiteistä en edes tiedä mitään."