perjantai 3. heinäkuuta 2015

HS: Kaksi pohjoiskorealaista sai viime vuonna turvapaikan Suomesta

Helsingin Sanomat: Kaksi pohjoiskorealaista sai viime vuonna turvapaikan Suomesta 3.7.2015

Suomesta haki viime vuonna turvapaikkaa neljä ihmistä, jotka sanoivat tulleensa Pohjois-Koreasta.

Kaksi heistä sai turvapaikan, ja heidän kansallisuudekseen merkittiin edelleen Pohjois-Korea eli Korean demokraattinen kansantasavalta.

"Muistan silti tapauksia viime vuosilta, että henkilöt ovat ilmoittaneet olevansa pohjoiskorealaisia, mutta ovatkin olleet kiinalaisia", Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo sanoo.

Väärän kansallisuuden ilmoittamisesta kertoo se, että viime vuotta edeltävinä vuosina pohjoiskorealaisten turvapaikanhakijoiden määrä on vaihdellut yhdestä kahteen. Kuitenkaan vuosina 2009–2013 yksikään pohjoiskorealainen ei saanut Suomessa myönteistä tai kielteistä turvapaikkapäätöstä.

Eteläkorealainen uutistoimisto Yonhap uutisoi torstaina, että biokemiallisten aseiden asiantuntija olisi loikannut Pohjois-Koreasta Suomeen kesäkuun alussa mukanaan gigatavujen verran todisteita ihmiskokeista. Tiedolle ei ole saatu vahvistusta.

Tänä vuonna toukokuuhun mennessä pohjoiskorealaisia turvapaikanhakijoita ei ollut Suomessa vielä yhtään. Se johtunee myös siitä, että tavalliset kansalaiset eivät saa matkustaa ulkomaille.

Noin 80 prosenttia kaikista Suomeen tulevista turvapaikanhakijoista ei pysty vahvistamaan henkilötietojaan.

Vaikka mahdollisella loikkaajalla olisi tietoa Pohjois-Koreassa tehtävistä ihmiskokeista, Maahanmuuttovirasto ei käsittele hänen hakemustaan muita nopeammin.

"Tieto, ammattitaito tai koulutus eivät muuta turvapaikkahakemuksen käsittelyn vauhtia, vaan laissa on siihen omat kriteerinsä", Repo sanoo.

Maahanmuuttovirasto käsittelee suurimman osan poliisilta ja rajavartiolaitokselta saamistaan hakemuksista saapumisjärjestyksessä. Siinä kestää nykyään keskimäärin 158 päivää.

Virasto kuitenkin seuloo selvät tapaukset jo alussa. Jos tuleva päätös on selvästi myönteinen tai kielteinen, hakemukset voi käsitellä nopeasti.

Näin käy esimerkiksi, jos henkilön asiakirjat ovat kunnossa, hän tulee Syyriasta, hän on alaikäinen tai hänellä on terveysongelmia.