Helsingin Sanomat: Orpo ymmärtää EU:n ”lunnasrahaa” pakolaissiirroissa – 250 000 euron solidaarisuusmaksussa silti ”vähän pureksittavaa” 20.5.2016
Sisäministeri Petteri Orpo kertoo ymmärtävänsä Euroopan unionin komission äskettäin ehdottamaa ”solidaarisuussakkoa” pakolaiskriisin hoidossa. Jäsenmailta vaadittaisiin uudessa järjestelyssä 250 000 euron maksua turvapaikanhakijaa kohti, jos ne eivät suostuisi ottamaan hakijoita muista EU-maista.
Orpon mukaan ehdotuksen tausta-ajatus on hyvä: kaikki jäsenmaat pakotettaisiin auttamaan suuren paineen kohteeksi joutuvia EU-maita. Hän totesi summan kuitenkin kuulostavan korkealta.
”Tässä ei saisi olla vapaamatkustajia, tuen sitä ajatusta. Ei tämä vastuunkanto voi olla vain muutaman maan harteilla. Mutta sitä lunnasrahaa pitää vähän pureksia”, Orpo totesi perjantaina Brysselissä, jossa hän osallistui EU-sisäministerien kokoukseen.
EU-KOMISSIO ehdotti toukokuun alussa uutta järjestelmää, jossa EU-maat joutuvat auttamaan suuren turvapaikanhakijoiden paineen kohteeksi joutuvia jäsenmaita. Muuten niiden pitäisi maksaa 250 000 euroa kustakin turvapaikanhakijasta, joita ne eivät ota oman kiintiönsä mukaisesti vastaan muista jäsenmaista.
Uudella järjestelyllä pyritään uudistamaan Dublin-järjestelmä, mutta ei romuttamaan sitä. Dublin-asetuksen mukaan turvapaikanhakija on rekisteröitävä ja hänen hakemuksensa on käsiteltävä ensimmäisessä EU-maassa, johon hän saapuu.
Viime vuoden mittaan on käynyt selväksi, että monet EU-maat ovat olleet haluttomia ottamaan turvapaikanhakijoita Kreikasta ja Italiasta, vaikka sellaisesta yhdessä päätettiinkin.
Torstaihin mennessä oli sijoitettu vasta 1 581 ihmistä, kun alkuperäinen tavoite oli 160 000. Suomen osuus koko siirretystä ihmisjoukosta on lähes viidennes, 297 ihmistä.
ORPO kertoi perjantaina patistaneensa EU-ministereitä, että myös muissa jäsenmaissa alettaisiin toteuttaa yhteisesti sovittua politiikkaa.
Hänen mukaansa on lisäksi tärkeää, että Turkin kanssa tehdyn maaliskuisen sopimuksen mukaisesti syyrialaisia aletaan ottaa vastaan Turkista EU-maihin. Orpon mukaan Suomeen saapuu piakkoin 170 syyrialaisperhettä Turkista.
Keskiviikkoon mennessä EU:n 28 jäsenmaata olivat yhteisesti siirtäneet vasta 177 syyrialaista Turkista 4. huhtikuuta alkaneen käytännön jälkeen.
HEINÄKUUN alussa EU:n puolivuotinen puheenjohtajuus siirtyy Hollannilta Slovakialle, joka on suhtautunut kriittisesti ja skeptisesti EU:n maahanmuuttopolitiikkaan.
Joulukuussa Slovakia vei päätöksen pakolaisten sisäisistä siirroista Euroopan unionin tuomioistuimeen. Maa ei ole tähän mennessä ottanut vastaan ensimmäistäkään turvapaikanhakijaa muista jäsenmaista.
Orpo arvelee silti, että ensimmäiseen EU-puheenjohtajuuteensa valmistautuvan Slovakian kohdalla ”vastuu tuo malttia”.
”Se voi olla jopa hyvä asia, että ratkaisuja on hakemassa sellainen maa, joka on ollut maahanmuuttokysymyksissä hyvinkin kriittinen ja haluton yhteisiin ratkaisuihin. Näen siinä mahdollisuuden. Vaikka totta kai myönnän, että se on hieman haastavaa”, Orpo totesi.
Myös muut itäisen Euroopan maat ovat olleet poikkiteloin EU:n maahanmuuttopolitiikan kanssa.
EU:n perustajamaihin kuuluvaa Hollantia on kehuttu halki-poikki-pinoon-tyyliseksi puheenjohtajaksi, joka on runnonut vauhdilla eteenpäin EU:n yhteistä politiikkaa esimerkiksi turvapaikanhakijoihin liittyen.