Yle: Miten Suomessa perustetaan yritys? Maahanmuuttajia halutaan nyt yrittämään Suomen joka kolkalle 18.5.2016
Tilastokeskuksen mukaan Suomessa on yli 12 000 vieraskielistä yrittäjää. Hallitusohjelmassa yrittäjyys nähdään keinona talouskasvuun. Sille tielle halutaan nyt tuoreet maahanmuuttajatkin.
Suomalaisista yrityksistä moni on maahanmuuttajien tai heidän jälkeläistensä perustama. Yritysten nimissä vilahtelee muun muassa eri puolilta Eurooppaa peräisin olevia sukunimiä: Stockmann, Finlayson, Sinebrychoff, Fazer.
Nyt Suomessa ollaan uuden tilanteen edessä. Viime vuonna Suomeen saapui yli 30 000 turvapaikanhakijaa. Heistä kolmanneksen arvioidaan saavan oleskeluluvan. Heitä kannustetaan nyt yrittäjiksi.
– Maahanmuuttajien osaamista ja heidän verkostojaan tulisi hyödyntää paremmin etenkin yritysten kansainvälistymisessä ja viennissä, painottaa työ- ja elinkeinoministeriön neuvotteleva virkamies Tiina Oinonen.
Ministeriön tuore maahanmuuttojohtaja Sonja Hämäläinen on korostanut ulkomaalaisten merkitystä:
– Mitä globaalimmat työmarkkinat meillä on, sitä helpompaa tänne on saada myös Supercell-osaajia, hän viittasi viime viikon toimittajatilaisuudessa suomalaiseen peliyritykseen.
Yrittäjiä paikkoihin, jotka eivät innosta suomalaisia yrittämään?
Työ- ja elinkeinoministeriö, Elinkeinoelämän keskusliitto EK, Suomen uusyrityskeskukset ja työ- ja elinkeinotoimistot kiertävät alkukesän ja syksyn aikana vastaanottokeskuksissa kertomassa maahanmuuttajille, kuinka Suomessa perustetaan yritys ja haetaan töitä. Maahanmuuttajasta yrittäjäksi -kiertue alkaa tänään keskiviikkona Vantaalta.
– Kahdessa tunnissa ehdimme kertoa, mistä saa apua, miten edetä lupien kanssa, onko neuvontamateriaalia omalla kielellä, kuvailee asiantuntija Jenni Ruokonen EK:sta.
Juha Sipilän (kesk.) hallituksen ohjelmassa yrittäjyys on mainittu yhtenä keskeisenä talouskasvun keinona. Kiertueella on tarkoitus nostaa maahanmuuttajat esille mahdollisuutena: Hallitus on useaan otteeseen kommentoinut, että maahanmuuttajia on saatava eri puolille Suomea, myös alueille, joihin suomalaiset eivät ole valmiita muuttamaan työn perässä.
Maahanmuuttajat työllistäneet itsensä perustamalla liikkeitä
Tilastokeskuksen työssäkäyntitilaston mukaan Suomessa oli vuonna 2014 yli 12 000 vieraskielistä ulkomaalaista yrittäjää. Muun maan kuin Suomen kansalaisia yrittäjistä oli 8 200. Monista on tullut Suomen kansalaisia. Yrityksen omistajan kansalaisuutta ei tilastoida.
Maahanmuuttajat ovat perustaneet yrityksiä etenkin majoitus- ja ravitsemisalalle. Myös kaupan alalla, rakennus- ja kuljetusalalla sekä hyvinvointipalveluissa on nähty mahdollisuuksia. Usein maahanmuuttajataustaiset yrittäjät ovat yksinyrittäjiä.
Suurin osa maahanmuuttajayrittäjistä toimii pääkaupunkiseudulla. Aloittavia yrittäjiä neuvovien Uusyrityskeskusten mukaan pääkaupunkiseudulla keskusten asiakkaista kolmannes on maahanmuuttajia. Kärjessä on Vantaa, jossa maahanmuuttajien osuus on 36 prosenttia.